Vargen

Peter och vargen

Spännande animerad film och livemusik erbjuds regionens skolor årskurs 3-5 

Den mystiska, spännande och humoristiska historien ”Peter och vargen” är ursprungligen en folksaga som inspirerade Prokofjev till orkesterstycket. Berättelsen har glatt generationer av barn och den har även blivit en animerad film som gjort succé världen över. Peter och vargen är en musik- och filmproduktion som Musik i Uppland och Region Uppsala, Kulturenheten-Film återigen erbjuder. Senast 2014 så blev det succé och nu har vi ännu större orkester och vi spelar i stora salen i Uppsala Konsert & Kongress.

Oscarsbelönad filmPeter och ankan

Suzie Templetons animerade film utifrån folksagan och efter Prokofjevs musik har gjort succé världen över.

Peter lever fattigt med sin överbeskyddande farfar. Utstött och mobbad av traktens barn är hans vänner en fågel, en katt och en lite vimsig anka, som bor på gården. En vacker vårdag tar Peter med sig sina vänner ut till den lockande, men farliga skogen utanför där vargen lurar. Trots hot och svårigheter visar Peter prov på ett annorlunda mod, och historien får ett oväntat slut. I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument och sällan förenas film med klassisk musik på detta absoluta och levande sätt. Den animerade filmen, regisserad av Suzie Templeton, är gjord just med utgångspunkt från Prokofjevs musik. Filmen har belönats med många fina filmpriser, bl a en Oscar 2008.

Uppsala Kammarorkester

I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument. Uppsala Kammarorkester framför musiken live under ledning av dirigenten Eva Lauenstein. Exempel på instrument som gestaltar en karaktär med ett specifikt ledmotiv är, horn-vargen, klarinett-katten, tvärflöjt-fågeln, violiner-Peter osv. Den känslostarka musiken tillsammans med det mörka i filmen kan upplevas otäckt för alltför små barn.

På plats innan filmen startar gör vi en instrumentdemonstration och går igenom de olika karaktärerna samt får höra en liten del av de olika ledmotiven i filmen.

Föreställningstider
Peter och fågeln

Musik i Uppland och Kulturenheten-Film erbjuder klasser runtom i länet att komma till Uppsala Konsert & Kongress stora sal. Inbjudan gäller för årskurs 3 till 5.
Sista anmälningsdatum för skolkonserterna har passerat men det går fortfarande bra att köpa biljetter till familjekonserten den 11 november.

Datum och tider för skolor

  • Torsdag 9 november kl 10.15-11.00
  • Fredag 10 november kl 10.15-11.00

Familjekonsert

  • Lördag 11 november kl 13.00, klicka här för att komma till mer information.