Hallå, Ulla Birgegård…

Hallå, Ulla Birgegård, professor i slaviska språk, och som håller konsertintroduktionen till konserten Slaviska toner med Uppsala Kammarorkester på torsdag den 22 oktober…

Vad kommer du att prata om?

Ulla Birgegard

­– Jag kommer att försöka sätta in musiken i ett kulturellt och historiskt sammanhang. Miljöer och förhållanden, historiskt sett. Men också berätta om något personligt minne från mina många resor i Ryssland och Tjeckien, och kanske även något från mina studier.

Finns det paralleller mellan de slaviska språken och musiken från dessa länder?

– Ja, språket är viktigt och har spelat en stor roll, kanske speciellt i Ryssland och för Modest Musorgskij, vars musik ofta utgick från det ryska språket. Samma sak har det varit för Tjeckien, där det har funnits rent politiska planer med musiken. Man har velat skapa sin egen tradition och kultur, inte minst genom att lyfta fram folkmusiken, som också ligger språket nära.

Det här blir ju premiären för Musik i Upplands nya introduktionsträffar inför orkesterkonserterna, hur känns det?

– Spännande, men också lite nervöst. Det är viktigt att det blir bra, för jag tycker idén är bra. Konceptet finns ju vid andra konserthus också, och det här kan vara mycket givande. Det kommer att bli kul att se vad som kan tänkas vara av intresse för publiken.

Du är själv konsertabonnent, hur upplever du abonnemangskonserterna med Uppsala Kammarorkester?

– Oj, jag har ju följt konserterna sedan begynnelsen – sedan jag kom till Uppsala på 60-talet! Och detta är en stor och viktig del av mitt liv. Förutom de musikaliska upplevelserna är det också en fin mötesplats för vänner och bekanta.

Vilken är din favoritmusik?

– Jag älskar klassisk musik, och det är kärnan i mitt musikintresse, även om jag också lyssnar en del på jazz. Kör, sång och opera ligger mig varmast om hjärtat, men musiken att ta med sig till den ”öde ön” blir J. S. Bach. Bach är liksom grunden för allt och kommer alltid att vara viktig för mig personligen.

Tillbaka