Introspektiv

Datum:

Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Biljettinfo: 195 kr (inkl. serviceavg.)

Köp biljett

Uppsala Kammarsolister

Program

Sally Beamish (f. 1956): Epilogue
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 14 op 131
Arvo Pärt (f. 1935): Summa, för stråkkvartett
Christofer Elgh (f. 1969): Brainwork a talk-aloud protocol (In memory of talks with my mother Christina)

Inåtvänd Beethoven

Tonsättaren Christofer Elgh

Tonsättaren Christofer Elgh

I Uppsala Kammarsolisters serie kommenteras Beethovens sena stråkkvartetter med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i serien bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik.

Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck. Titeln Introspektiv tar upp den inåtvända sidan, Beethoven var i princip döv på slutet av sitt liv. Här har Sally Beamish skrivit ett stycke som bär mycket tystnad. Programmet innehåller också verk av Arvo Pärt, vars musik ofta har en stillhet i sig. Denna gång är det Christofer Elgh som kommenterar Beethovens stråkkvartett op 131.

Tonsättaren Christofer Elgh

Christofer Elgh har komponerat ett sjuttiotal verk däribland tre operor, orkestermusik, kammarmusik samt musik till dansföreställningar och film. Han har porträtterats i SVT och hans musik har framförts av flera ensembler runt om i Europa, Sydamerika och Asien. Musikdramatiken ligger Christofer varm om hjärtat och 2015 framfördes i Köpenhamn en kortversion av kammaroperan Valerie’s voice för fyra elgitarrer, sopran och elektronik. Operan är baserad på Valerie Solanas S.C.U.M-manifest och framförandet gav upphov till både positiva och upprörda recensioner hos pressen. Den fullständiga versionen av operan planeras turnera under 2019-2020. För närvarade slutför han arbetet med en blockflöjtskonsert till Dan Laurin. ”Brainwork a talk-aloud protocol” är tillägnat Christofers livslånga samtal med sin mor Christina som gick bort i cancer under kompositionsprocessen.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblens medlemmar består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Mer om Uppsala Kammarsolister, klicka här

Tillbaka