Kärlekens våndor

Datum:

Plats: Konstakademien, Stockholm

Biljettinfo: 200 kr (inkl. serviceavgift)

Köp biljett

Uppsala Kammarsolister och Johan Ullén, piano

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 13 op. 130
Johannes Brahms (1833-1897): Pianokvartett i c-moll op. 60
Verk av Clara Schumann (1833-1897)
Johan Ullén (f. 1972): Nyskrivet verk

Beethovenserien avslutas i kärlekens tecken

Tonsättare och pianist Johan Ullén

Tonsättaren och pianisten Johan Ullén

Sista konserten i en serie med sex konserter som Uppsala Kammarsolister har haft i Uppsala och i Stockholm. Den röda tråden i konserterna är ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sena stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

Titeln på denna konsert ”Kärlekens våndor”, har kopplingen till Goethe som Beethoven värderade högt. Under konserten spelas även verk av Johannes Brahms och Clara Schumann som hade en komplicerad kärlekshistoria ihop. Brahms var inspirerad av Goethes roman den unge Werthers lidande när han skrev sin pianokvartett tillägnad Clara Schumann.

Pianist och tonsättare

Johan Ullén har studerat piano och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius-Akademin i Helsingfors. År 2000 utsågs Johan Ullén, i egenskap av pianist, till ”Artist in Residence” av Sveriges Radio P2. Han gjorde under denna tid ett stort antal inspelningar och direktsända konserter som sändes över hela Europa. Han har även framträtt som solist med flertalet svenska orkestrar och gjort konserter i Europa, USA och Sydamerika. Som kompositör, har Johan skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor, som har framförts på festivaler och i konsertsalar i Sverige såväl som utomlands. Johan blir den sista i raden av sex svenska kompositörer att kommentera Beethovens sena stråkkvartetter, här kvartetten med opus nr 130.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister, klicka här

Arrangörer

Konserten på Konstakademien arrangeras av Musik i Uppland i samarbete med Konstakademien. För information om konsertplatsen och tillgänglighet hänvisas till Konstakdemiens webbplats klicka här

Logotyp Konstakademien Stockholm

 

Tillbaka