Välkommen till Uppsala, Cecilia Zilliacus!

Hallå, Cecilia Zilliacus, solist i Anders Nilssons violinkonsert tillsammans med Uppsala Kammarorkester den 14 april…

2016-03-29

Hur är läget?

Bild på Cecilia

– Tack, bra! Jag är just nu i Dijon i Frankrike och spelar på en festival, så det är fullt upp.

Välkommen till Uppsala Kammarorkester! Vilket är ditt förhållande till Uppsala?

– Tack, det ska bli kul. Uppsala Kammarorkester var faktiskt den första orkester som jag fick spela i professionellt, och det var redan på gymnasiet. Det var lärarstrejk och jag var ”ledig” från skolan, det minns jag väl. Jag har varit i det nya konserthuset tidigare, bl.a. med min stråktrio ZilliacusPerssonRaitinen förra året. Men det är första gången som jag nu framträder som solist med Uppsala Kammarorkester.

Berätta om Anders Nilssons violinkonsert – hur hamnade den på din repertoar?

– Jag blev faktiskt tillfrågad bara tre månader innan uruppförandet med Kungliga Filharmonikerna 2012. Efter detta har jag spelat den med Västerås Sinfonietta, och den kommer också ut på skiva till hösten.

Hur skulle du beskriva den här musiken?

– Det är vacker musik. Den är modern, men på ett romantiskt sätt, vilket jag tror tilltalar många. Man kan säga att den är lyssnarvänlig, men utan att vara banal och romantiskt klichémässig. Anders Nilsson lyckas verkligen vara ”sin egen” och har hittat sina egna klanger.

Är den svårspelad?

– Ja, här och där! Det kan se enkelt ut, men det är det inte. Noterna har inte så mycket anvisningar kring hur musiken ska spelas, så det lämnas stor frihet till mig som solist.

Vilken är din favoritrepertoar som solist annars?

– Ofta är det den musik som jag spelar för tillfället, gärna ny musik. Men generellt fastnar jag för den tidiga 1900-talsrepertoaren såsom Prokofjev, Nielsen och Alban Berg.

Du spelar på en Gagliano-violin från mitten av 1700-talet, vad betyder den för dig?

– Jag älskar den! Den ”talar” med mig.

Och vad händer framöver?

– Just nu är det som sagt festivalen i Dijon, och sedan väntar ju Uppsala. Dagen efter den konserten spelar jag med min stråktrio i Konserthuset i Stockholm, och därefter spelar jag Brahms violinkonsert med Estniska Nationalorkestern i Tallin. Men; först alltså Uppsala!

Jens Norberg

Tillbaka