Tidigare chefdirigenter

Bild på Paul Mägi

Paul Mägi gjorde sin sista konsert med Uppsala Kammarorkester med titeln chefdirigent den 11 maj 2017. Det har varit ett fantastiskt fint samarbete i 13 år! Med Mägis musikalitet och hantverk har musikerna i Uppsala Kammarorkester framfört musik av de stora mästarna med glädje. Omslag CD

Han har gjort flera avtryck med Uppsala Kammarorkester inte minst vad det gäller skivutgivning. Med serien Uppsala Kammarorkester live, blev det sammanlagt nio stycken utgivningar dels från Uppsala universitets aula och dels från Uppsala Konsert & Kongress. Han höll också Uppsala Kammarorkesters första konsert i Uppsala Konsert & Kongress för 10 år sedan. Under hösten 2016 tog Mägi Uppsala Kammarorkester till sitt hemland och höll två bejublade konserter i Tallinn och Tartu.

Paul Mägi är en framstående dirigent och dirigentpedagog från Estland och han har under många år synts flitigt på svenska dirigentpodier. Bakom sig har han en lång och framgångsrik internationell karriär som dirigent och konstnärlig ledare. Som chefdirigent för Uppsala Kammarorkester 2004-2017, är ett ömsesidigt lyckat och uppskattat samarbete. Så här beskriver Paul Mägi själv orkestern:

Bild på Paul MägiFörutom alla fina instrumentalister i orkestern finns här i Uppsala Kammarorkester en mänsklig värme och en väldigt stark vilja att skapa musik tillsammans. Den vackra salen med den fina akustiken betyder oerhört mycket för orkestern och dess utveckling.”

”Det som är speciellt är energin, den ovanligt starka viljan att skapa musik i kombination med professionell kompetens. Här finns många fina solister, som med egen personlighet och sensibilitet formar och fraserar musiken.”

Mägi föddes 1953 i Estland i en musikalisk familj och började tidigt spela violin och trumpet. 1974 startade han en egen barockorkester som han var kontnärlig ledare och dirigent för. Paul Mägi studerade för Gennadij Rozjdestvenskij vid Moskvakonservatoriet under 1980-talet. Därefter har han varit konstnärlig ledare och chefsdirigent för Lettiska Nationalorkestern i Riga och för Estniska Nationaloperan.

Från och med säsongen 2011/2012 är Mägi konstnärlig ledare och chefsdirigent vid Vanemuineteatern Tartu, Estland. Paul Mägi är också professor i dirigering vid Estniska Musikaliska Akademien och har tidigare verkat som gästprofessor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 2013 blev Mägi invald i Kungliga Musikaliska Akademien, och i januari 2014 mottog han det hedervärda Estniska Kulturpriset för sitt breda arbete som dirigent och pedagog både i Estland och utomlands.

Artikel i UNT 4 jan 2011 om chefdirigent Paul Mägi.

Tidigare chefdirigenter

Howard Shelley

Bild på Howard Shelley
Engelsmannen Howard Shelley var Uppsala Kammarorkesters chefdirigent mellan 2000-2003. Som en av Englands mest framstående musiker turnerar han flitigt i världen som både pianosolist och dirigent. Med Uppsala Kammarorkester gjorde han 2006 bl.a. sex av Mozarts pianokonserter på en och samma kväll.

Gérhard Korsten

Bild på Gérhard Korsten
Sydafrikafödde Gérard Korsten var Uppsala Kammarorkesterns första chefdirigent, detta mellan 1994-1998. Orkestern utvecklades mycket positivt under hans kraftfulla och dynamiska ledning.

Korsten har efter sin chefsdirigenttid vid flera tillfällen återkommit som gästdirigent hos Uppsala Kammarorkester.

Gästdirigenter

Under senare år har orkestern bl.a. gästats av dirigenter som:

  • Staffan Larsson
  • Eva Ollikainen
  • Mats Rondin
  • Eivind Aadland
  • Stefan Klingele
  • Daniel Blendulf
  • Marcello Mottadelli