En samisk saga

Musik och jojk med Moaivi

Om konserten/föreställningen

När Moaivi skapar och spelar musik så låter de känslorna styra och de lämnar plats och utrymme i musiken för lyssnarnas egna tankar och känslor. De vill att man i lyssnandet ska ana en mening som inte alltid uttalas i ord. En påminnelse om hur det är att leva. Om kampen att vara hel.

Moaivi

Moaivi består av Johanna Sevä och Love Kjellson som började spela tillsammans 2011. Johanna Sevä är renskötare och kompositör. Hon kommer från Tuolpukka och bor och verkar i Sápmi. Love Kjellson är musiker, konstnär och kompositör från Rörum i Skåne. I Johanna och Love möts Rörum och Tuolpukka och gränsen mellan det som vi kallar svensk folkmusik och jojk suddas ut. När de träffades hade de ett gemensamt intresse i att försöka förstå hur musik kunde vara en berättelse bortom språket. De arbetade mycket med hur de skulle kunna gestalta rymd och storhet. De ställde sig frågor som: Hur påverkas vi av vår omgivning? Vilken roll spelar våra traditioner för vilka vi är? Och vad är ens en tradition?

Bildvisning

I den mörklagda lokalen visas bildprojektioner som samspelar med musiken. Med bilder på milsvida snölandskap, kristallklara stjärnhimlar och norrsken, med traditionell jojk och ett ordlöst sagoberättande, får eleverna en glimt in i det nordligaste Sverige, insvept i en suggestiv och normbrytande musikupplevelse.

Vad är jojk?

Inom den samiska traditionen talas det om skillnaden mellan att sjunga om något, eller att jojka något. Idén är att i jojken görs en identifikation eller en personifikation av det som ska beskrivas. Den beskriver alltså inte, så som andra sånger gör, en person eller en plats – jojken är personen eller platsen.

Medverkande

Johanna Sevä, jojk, sång och percussion, Love Kjellsson, elgitarr och fiol.

Fakta

  • Ålder: 10-15 år
  • Publik: max 120 barn
  • Speltid: 40 minuter
  • Byggtid respektive rivtid: 60 minuter sedan 30 minuter
  • Lokal: gymnastiksal, samlingssal, aula med mörkläggningsmöjligheter, scenyta 3×3 m. Viktigt att det kan vara lugnt och meditativt.
  • Subventionerat pris vardagar skolor/bibliotek: 6 000 kr plus 25% moms.
  • Subventionerat pris offentlig föreställning: 8 000 kr plus 25% moms.

Boka

Information och bokning gör du till producent Katarina Bonander epost eller telefon 018-17 19 37.