Beethovens nia

Orkestersäsongen inleds tillsammans med Allmänna Sången och fyra strålande sångsolister.

Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Biljettinfo: Biljettsläpp i slutet av juli. 340 kr, 290 kr, 145 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester, Allmänna Sången och solister

DirigentLogga Beethoven 2020

Rebecca Miller

Medverkande

Karolina Andersson, sopran
Matilda Paulsson, mezzozopran
Joel Annmo, tenor
Anton Ljungqvist, bas

Rebecca Miller, chefdirigent

Körinstudering

Maria Goundorina

Program

Franz Berwald: Uvertyr till Drottningen av Golconda
Gabriela Lena Frank: Pachamama Meets an Ode (beställningsverk)
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9

Beräknad konsertlängd

Ca 2 tim. 10 min.

Pampig inledning på spelåret

Allmänna sången

Allmänna sången

Uppsala Kammarorkester gästas av en av Sveriges mest ansedda körer och fyra strålande solister

Beethovens nia med Uppsala Kammarorkester, Rebecca Miller och en av Sveriges mest ansedda körer Allmänna Sången, solisterna Karolina Andersson, Matilda Paulsson, Joel Annmo och Anton Ljungqvist! Till glädjen, An die Freude, den välkända fjärde satsen i Beethovens nionde symfoni som bl a kom att bli Europahymnen. Beethovens symfoni nr 9 blev en succé redan vid uruppförandet. Han var vid den tiden 1824 helt döv, men hade skapat musik som än idag är en av de mest uppskattade symfonierna i världen.

Glädjen kraft och ungdom giver, Åt den alstrande natur
Glädjen glädjen hjulen driver, I det stora världens ur

Ur Beethovens nionde symfoni
Text från Friedrich Schillers Ode an die Freude, översättning Carl Gustaf af Leopold

Beställningsverk

Tonsättaren Gabriela Lena Frank

Gabriela Lena Frank

Den prisbelönta amerikanska tonsättaren Gabriela Lena Frank fick av Philadelphia Orchestra och Uppsala Kammarorkester en beställning inför Beethoven-året att komponera ett nytt verk med anknytning till Beethovens nionde symfoni. Franks rötter i Latinamerika och hennes starka engagemang i klimatfrågor har satt sin prägel på Pachamama Meets an Ode.

Men den som får öppna orkestersäsongen är den svenske 1800-talstonsättaren Franz Berwald med den pampiga uvertyren till hans opera Drottning av Golconda, skriven 1868 men uruppfördes först 1968.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren. Från hösten 2019 är den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid ett par tillfällen per spelår.

Abonnemang 20/21

Konserten ingår i Musik i Upplands orkesterserie. Orkesterabonnemanget innehåller 10 st konserter med Uppsala Kammarorkester och gästspel. Läs mer om våra abonnemang här.

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.

 

 

 

 

 

Med reservation för ändringar