Béla Bartók mot tredje riket

Läsning ur Béla Bartók mot tredje riket. Musik av Bartók, Schönthal och Hensel.

Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Biljettinfo: 220 kr Biljettsläpp meddelas senare

Uppsala Kammarsolister

Béla Bartók

Béla Bartók

Gäst

Uppläsare meddelas senare

Program

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 5
Ruth Schönthal: ur Stråkkvartett nr 3, Lament and Prayer 
Fanny Hensel: ur Stråkkvartett i Ess-dur

Läsning ur akademiledamoten Kjell Espmarks roman ”Béla Bartók mot tredje riket”

Texter och musik

Ruth Schönthal

Ruth Schönthal

Vi hör utdrag ur Kjell Espmarks roman ”Béla Bartók mot tredje riket”.

Béla Bartók tvingades p g a sin kritik mot nazismen och dess ungerska allierade att gå i landsflykt. Han har kallat sig själv frivillig jude för att protestera mot tyskarna och deras allierade i hemlandet. De lästa texterna får här samspela med musik av Bartók och judiska tonsättare.

Ruth Schönthals familj tvingades fly från Tyskland 1935 och befann sig en tid i Stockholm, där Ruth som tonåring fick möjlighet att studera vid Musikhögskolan i Stockholm. Men resandet fortsatte för Schönthal som till slut hamnade i USA där hon ägnade sitt liv åt musiken, som kompositör, pianist och lärare. Uppsala Kammarsolister har valt den andra satsen ur hennes tredje stråkkvartett med undertiteln In Memoriam Holocaust.

Fanny Hensel komponerade ett stort antal verk för olika besättningar. Här får vi en del ur hennes fantastiska stråkkvartett som färdigställdes 1834.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket.

Konsertbesöket i Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress säkerställer ditt besök. Endast 50 st platser tillåts i salen och platserna för dessa har säkra avstånd. Det finns avståndsmarkeringar på golvet där det kan bli köer. UKK har också utökat städrutinerna i alla utrymmen och är extra noga med kontaktytor.

Huset öppnar kl 15.00 och dörrarna in till salen öppnas kl 15.30. I pausen kommer barerna att ha öppet där du kan köpa lättare förtäring. Här kan du med fördel göra en beställa i förväg då du anländer till huset. Så kom gärna i god tid.

Vid minsta symtom på förkylning/sjukdom så stanna hemma. Kontakta biljettkassan så snart du vet att du inte har möjlighet att gå på konserten och du får pengarna tillbaka.

Kontakt: Uppsala Konsert & Kongress 018- 727 90 00

Konsert på Konstakademien i Stockholm 24 oktober

Konserten dubbleras på Konstakademien i Stockholm 21 november kl 16.00. Läs mer om konserten här

 

Med reservation för ändringar