Till innehåll på sidan
Linnékvintetten går över gatan
Konsert

Finlandia

Hem / Konserter / Finlandia

Finlandia

Söndag 8 oktober 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Linnékvintetten hyllar Finland 100 år

195 kr (inkl. serviceavg.)

Linnékvintetten hyllar Finland 100 årLinnékvintetten, fotograf: Johan Alp

Program

Sibelius: Finlandia, Kareliasvit och Valse triste i arrangemang för brasskvintett
Bernhard Crusell: Björneborgarnes marsch
Atso Almila: Raginski
Erna Tauro: Höstvisa
Jukka Linkola: Suite for brass quintet
Tre folkvisor

Musik av Sibelius

Linnékvintetten firar en 100-åring genom att vaska fram några guldkorn ur den finska musikskatten.

Två närmast självklara verk ur finsk musikhistoria – Finlandia och Valse triste av den store kompositören Jean Sibelius. Finlandia, en symfonisk dikt som uruppfördes vid en festföreställning 1899 under namnet Finland vaknar, tillfället för framförandet var en del av flera protester mot Rysslands försök att inskränka den finska autonomin. Valse triste, även den världskänd, är en vals som är hämtad ur Sibelius musik till teaterpjäsen Döden. Båda Sibeliusverken framförs här i arrangemang för brasskvintett.

Jukka Linkola är jazzmusiker och kompositör, han har skrivit flera verk för finska nationaloperan och har tilldelats priser för sin filmmusik, Linnékvintetten spelar hans Suite for brass quintet.

Brasskvintetten

Linnékvintetten tillhör Musik i Uppland och ingår även i brassektionen i Uppsala Kammarorkester. Ensemblen håller konserter i länet och runtom i Sverige och samarbetar ofta med körer. Linnékvintetten består av Bengt Fagerström, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Fredrik Dickfelt, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Alexander Skylvik, tuba.