Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Flöjt och strängaspel

Hem / Konserter / Flöjt och strängaspel

Flöjt och strängaspel

Torsdag 26 oktober 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Mozarts vackra konsert för flöjt och harpa och musik av Tjajkovskij och Finzi.

325, 275 eller 130 kr

Uppsala Kammarorkester

SolisterIngrid Lindskog och Hanna Gustafsson

Hanna Gustafsson, flöjt  och Ingrid Lindskog, harpa

Program

Gerald Finzi (1901-1956): Romans i Ess-dur för stråkorkester, op. 11
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Konsert för flöjt och harpa
Pjotr Tjajkovskij (1840-1893): Souvenir de Florence

Mozarts vackra harpkonsert

Konsert för flöjt och harpa av Mozart får stå i centrum för denna konsertkväll. Den mycket välkända otroligt vackra konserten, som är den enda Mozart skrev med harpa som soloinstrument, tillkom året 1778 i Paris. Mozart skrev den på beställning av den flöjtspelande hertigen av Guines och hans harpspelande dotter. Konserten är högt älskad och flitigt spelad.

Det är Uppsala Kammarorkesters egen soloflöjtist, Hanna Gustafsson tillsammans med kollegan Ingrid Lindskog, harpa, som är solister för kvällen.

Förutom musik av Mozart så står det även romantisk musik från 1928 på kvällens program. Vi får Romans för stråkorkester av den engelska kompositören Gerald Finzi och som avslutning hör vi mustig och energifull kammarmusik i ”Souvenir de Florence” av Tjajkovskij. Även välkänd som sextett men här i arrangemang för stråkorkester. Uppsala Kammarorkester leds av konsertmästarna Klara Hellgren och Bernt Lysell.

Några frågor till Hanna Gustafsson

Hur länge har du varit medlem i Uppsala Kammarorkester?
Sedan hösten 2015.

Vilka andra orkestrar/ensembler spelar du ofta i?
Bland annat  Kungliga Filharmonikerna, Folkoperan och Gävle Symfoniorkester.

Vad innebär det att vara frilansmusiker för dig?
Både frihet och avsaknad av frihet. Det är ett spännande och utmanande liv att vara frilansmusiker. Att ibland kunna välja jobb och i andra perioder inte veta vad som ska dyka upp. Att hela tiden träffa nya härliga kollegor och i olika sammanhang är kul, men ibland saknar man tryggheten. I Uppsala Kammarorkester upplever jag dock en tillhörighet och det ger en viss trygghet i tillvaron.

När började du spela och varför valde du flöjt?
När jag var 9 år, och jag spelade även piano långt innan dess. Ett stort musikintresse fanns i familjen och bidrog starkt till mitt eget intresse. Flöjt var en fix idé som jag hade tidigt, och jag valde det så fort jag fick börja, jag provade inte ens något annat instrument på instrumentprovningen.

Vad betydde kommunala musikskolan för ditt intresse/utbildning?
Vargöns kommunala musikskola var en fantastisk skola för mig, framför allt när jag i sjätte klass fick börja i Symfoniorkester ledd av Sture Nilsson. Jag fick en gedigen utbildning i ensemblespel och musikteori, och hade väldigt roligt under tiden.

Någon favoritkompositör?
Jag älskar musik från tidigt 1900-tal, såsom musik av Stravinsky, Sjostakovitj, Mahler och Puccini.

Några frågor till Ingrid Lindskog

När började du spela harpa och varför valde du just harpa?
Jag började att spela harpa ganska sent, vid 14 års ålder. Innan dess hade jag spelat en massa andra instrument. Jag blev nyfiken på harpa och tog en provlektion för harpisten Karin Langebo och fastnade både för harpans vackra klang och för Karin som lärare.

Var studerade du vidare?
Först på Södra Latins musiklinje och sedan på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Du är ju frilansmusiker, får du resa mycket med din harpa?
Jag spelar mest i Stockholm där jag bor, men det händer ibland att jag får resa en bit, till exempel när jag spelar i Gävle eller i Uppsala. Då är det viktigt att ha körkort. För ett antal år sedan turnerade jag i Småland som solist tillsammans med en annan flöjtist, Magnus Båge, och med Musica Vitae. Då blev det många mil och mycket kånkande.

Vilka orkestrar spelar du allra mest i?
I Radioorkestern, Kungl. Filharmonikerna, Kungl. Hovkapellet och ibland i Gävle symfoniorkester.

Har du någon favoritkompositör?
Nej, det finns för många bra att välja mellan. Som harpist är det roligt att spela Puccinioperor, det är både vacker musik och mycket att spela. Jag tycker även om att spela musik av Ravel och Debussy.

Musikens Hus Vänner

Denna konsert ges med stöd av Musikens Hus Vänner.