Till innehåll på sidan
Erik Wahlgren, cello, Nils-Erik Sparf, violin, Susanne Magnusson, viola, Bernt Lysell, violin, Klara Hellgren, violin
Konsert

Kärlekens våndor

Hem / Konserter / Kärlekens våndor

Kärlekens våndor

Lördag 5 maj 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Uppsala Kammarsolister, Johan Ullén, piano och Joel Ödmann, skådespelare

200 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister, Johan Ullén, piano och Joel Ödmann, skådespelare

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 13 op. 130
Johannes Brahms (1833-1897): Pianokvartett i c-moll op. 60
Clara Schumann (1833-1897): Andante ur pianotrio i g-moll
Johan Ullén (f. 1972): Wanderer (uruppförande)

Beethovenserien avslutas i kärlekens tecken

Skådespelaren Joel Ödmann

Joel Ödmann, skådespelare

Sista konserten i en serie med sex konserter som Uppsala Kammarsolister har haft i Uppsala och i Stockholm. Den röda tråden i konserterna är ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sena stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

Titeln på denna konsert “Kärlekens våndor”, har kopplingen till Goethe som Beethoven värderade högt. Under konserten spelas även verk av Johannes Brahms och Clara Schumann som hade en komplicerad kärlekshistoria ihop. Brahms var inspirerad av Goethes roman den unge Werthers lidande när han skrev sin pianokvartett tillägnad Clara Schumann. Skådespelaren Joel Ödmann kommer att läsa delar ur den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethes brevroman Den unge Werthers lidande.

Pianisten och tonsättaren Johan Ullén

Tonsättare och pianist Johan Ullén

Tonsättaren och pianisten Johan Ul

Johan Ullén har studerat piano och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius-Akademin i Helsingfors. År 2000 utsågs Johan Ullén, i egenskap av pianist, till “Artist in Residence” av Sveriges Radio P2. Han gjorde under denna tid ett stort antal inspelningar och direktsända konserter som sändes över hela Europa. Han har även framträtt som solist med flertalet svenska orkestrar och gjort konserter i Europa, USA och Sydamerika. Som kompositör, har Johan skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor, som har framförts på festivaler och i konsertsalar i Sverige såväl som utomlands.

Uruppförande

Johan blir den sista i raden av sex svenska kompositörer att kommentera Beethovens sena stråkkvartetter, här kvartetten med opus nr 130. Så här skriver Johan själv om sin komposition Wanderer:

När rymdsonden Voyager 1 skulle sändas ut i rymden år 1977, lät NASA utrusta den med en grammofonskiva, The Voyager Golden Record, en slags tidskapsel, som bland annat innehåller ljud och bilder som skildrar livet och olika kulturer på jorden, i den händelse att farkosten skulle upptäckas av intelligent liv från ett annat planetsystem. Ljuden innefattade, förutom mänskliga hälsningar, jordiska ljud som skriket från ett nyfött barn, vågor mot stranden, valars sång samt ett knippe utvalda musikstycken. De två sista musikstyckena på den gyllene grammofonskivan utgjordes av två kompositioner av en blind respektive en döv musiker: Dark Was the Night, Cold Was the Ground, en gospelblues av och med amerikanen Blind Willie Johnson (inspelad 1927), samt Cavatinan ur Ludwig van Beethovens kvartett i B-dur, op. 130 (inspelad av Budapestkvartetten 1960).

År 2012 lämnade Voyager 1, som första mänskliga rymdfarkost, den så kallade heliosfären (det område som domineras av solvinden och sträcker sig långt utanför solsystemets gränser) och trädde ut i det interstellära mediet. Man beräknar att kontakten med sonden kommer att avbrytas omkring år 2025.  “The spacecraft will be encountered and the record played only if there are advanced space-faring civilizations in interstellar space, but the launching of this ‘bottle’ into the cosmic ‘ocean’ says something very hopeful about life on this planet.” / Carl Sagan

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister, klicka här

Arrangörer

Konserten på Konstakademien arrangeras av Musik i Uppland i samarbete med Konstakademien. För information om konsertplatsen och tillgänglighet hänvisas till Konstakdemiens webbplats klicka här

Logotyp Konstakademien Stockholm