Kontraster

Uppsala Kammarsolister i duo, kvartett och kvintett med musik av Bartók, Schulhoff och Bruckner

Plats: Konstakademien, Stockholm

Biljettinfo: Meddelas 13 augusti

Uppsala Kammarsolister

Program

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 6
Erwin Schulhoff: Duo för violin och cello
Anton Bruckner: Adagio ur Stråkkvintett

Från duo till kvintett

Vemod, intensitet och trösterik musik i duo, kvartett och kvintett finns i årets första konsert med Uppsala Kammarsolister.

Erwin Schulhoff

Erwin Schulhoff

Vi hamnar i den dramatiska mellankrigstiden med tonsättaren Erwin Schulhoffs duo. Han var en av de mest populära tjeckiska tonsättarna under sin tid. Öppen för nya strömningar såsom dadaism, avantgardemusik och lät sig inspireras av jazzens rytmer. Det här passade inte regimen och på 30-talet hamnade hans musik på svarta listan.

Trösterikt adagio

Den österrikiske tonsättaren Anton Bruckner är kanske mest känd för sina stora symfonier. Det största verket inom kammarmusiken anses vara stråkkvintetten från 1879. Vi får höra den trösterika adagiosatsen ur kvintetten.

Bartóks sista kvartett

Här presenteras också Bartóks sista stråkkvartett, den sjätte skriven 1939. Béla var en stark motståndare till nazismen, och Ungerns förhållande till Tyskland bidrog till att han emigrerade till USA 1940. Denna sista stråkkvartett är bister med ett visst vemod men även behärskad och rytmisk, kanske kan man ana en spegling av samtidens oro och det annalkande kriget.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.
Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket.

Kammarmusikserie

Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv. Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.
Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.

 

Med reservation för ändringar