Till innehåll på sidan
Detalj Linnékvintetten
Konsert

Linnékvintetten möter Svante Henryson

Hem / Konserter / Linnékvintetten möter Svante Henryson

Linnékvintetten möter Svante Henryson

Söndag 13 november 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Linnékvintetten i ett spännande musikmöte med cellisten Svante Henryson.

220 kr (inkl. serviceavgift)

Linnékvintetten och den mångsidiga musikern Svante Henryson i ett spännande musikmöte. Programmet skapas runt Svante Henrysons nyskrivna verk för brasskvintett och cello “Dark Light” som han komponerat just för detta tillfälle. En musikstund i gränslandet mellan klassisk, jazz och folk!

Program

Nils Lindberg: Torn-Eriks visa
Bo Nilsson: Amatista per madre Tua Maria
Svante Henryson: Dark Light, uruppförande
Gammal fäbodpsalm
Abba Goes Brass
Dixgård/Norén: Strövtåg i hembygden
Bo Nilsson: Vals i Mejram
Svante Henryson: Black Run

Genreöverskridande samarbete

Att skriva för en kammarmusikensemble med den ovanliga kombinationen brasskvintett och solocello är inte främmande för Svante. Han har i trettio års tid skrivit musik för olika typer av ensembler och där olika genrer möts. Det var också hans breda bakgrund som musiker och kompositör som gjorde att Linnékvintetten ville samarbeta.

Stämde från första mötet

Svante Henryson, cellist
Svante Henryson

”Vi har under många år gjort beställningar av svenska tonsättare till vår ensemble. Vi kände till Svante Henryson sedan tidigare och tänkte att det kunde bli ett intressant samarbete och redan vid första mötet så kände vi att det stämde!”

säger Alexander Skylvik, tubaist i Linnékvintetten.

På konserten uruppförs beställningsverket “Dark Light” skrivet speciellt till denna konsert.

Bo Nilsson och folkton

Det utlovas en musikstund i gränslandet mellan klassisk, jazz och folkton. Linnékvintetten har bland annat valt ett par stycken av Bo Nilsson, också han en gränsöverskridande tonsättare.

Bo Nilsson gjorde succé som kompositör endast 18 år vid en avantgardekonsert i Köln 1956. Han lämnade sedan konstmusiken för att komponera populära sånger och musik till film och tv-serier såsom Hemsöborna och Röda rummet.

Strövtåg i hembygden, Mando Diaos succéversion från 2012 med Frödings texter finns också med i programmet. Mer i folkton spelas också såsom Gammal fäbodpsalm och Torn-Eriks visa.

Svante Henryson

Svante Henryson mångsidig musiker och kompositör, verksam inom jazz, klassisk musik och hårdrock. Började sin musikerkarriär som kontrabasist i Det Norske Kammerorkester och basgitarrist i Yngwie Malmsteens band. Numera är han cellist och har också gjort sig känd för sitt spel på elektrifierad cello.

Tonsättare och pristagare

Svante har samarbetat med många välkända musiker såsom Elvis Costello, Roland Pöntinen, Martin Fröst och Anne Sofie von Otter. Som tonsättare har han skrivit för orkester, kammarensemble och kör. Svante är ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien och har mottagit Nordiska Rådets Musikpris.

Linnékvintetten

Linnékvintetten består av:  Paul Hägglöf, trumpet, Love Nordkvist, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Alexander Skylvik, tuba