Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester 50 års jubileum
Konsert

Mendelssohns Elias

Hem / Konserter / Mendelssohns Elias

Mendelssohns Elias

Söndag 10 februari 16:00 | Storkyrkan i Stockholm

Storverket Elias med solister, S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm Singers och Uppsala Kammarorkester!

270 kr, 200 kr, 150 kr, 100 kr, 80 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester, S:t Jacobs Kammarkör och Stockholm SingersBild på Paul Mägi

Dirigent

Paul Mägi, hedersdirigent

Solister

Hanna Husáhr, sopran, Ivonne Fuchs, alt, Johan Christensson, tenor, Olle Persson, baryton

Körinstudering

Gary Graden

Program

Felix Mendelssohn: Elias op 70

Konsertlängd

Ca 2 tim och 40 min inkl paus

Melodisköna arior och dramatiska körsatser

Med S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm Singers och under ledning av hedersdirigenten Paul Mägi framför Uppsala Kammarorkester storverket Elias!

En av Europas viktigaste musikfestivaler ägde rum i Birmingham från slutet av 1700-talet in på 1900-talet. Under festivalens glansdagar på 1800-talet bjöd den ryktbara festivalkommittéen in Felix Mendelssohn-Bartholdy att dirigera, och beställde samtidigt ett nytt verk. Då hade han redan börjat på sitt oratorium Elias och undrade om det kanske skulle passa, och han fick klartecken.

Sopranstämman komponerade han direkt för Jenny Lind, ”den svenska näktergalen”, som var tidens mest berömda sopran. Halvvägs in i kompositionsarbetet skrev han till henne: ”Jag hoppar runt i rummet av glädje. Om det bara visar sig vara hälften så bra, som jag tror det är, hur nöjd skall jag inte vara!” Texten till Elias skrevs på tyska men översattes inför uruppförandet i Birmingham till engelska. Musiken i Mendelssohns Elias innehåller allt från förhäxande melodisköna arior till suggestivt täta och dramatiska körsatser. Uruppförandet 1846 blev en succé.

Samarbete

Gruppbild på S:t Jacobs Kammarkör tagen av Staffan Engwall.

Uppsala Kammarorkester, S:t Jacobs kammarkör, Stockholm Singers och solister leds av tidigare chefdirigenten, numera hedersdirigenten, Paul Mägi.

S:t Jacobs Kammarkör bildades 1980 och har både S:t Jacobs kyrka och Storkyrkan som hemvist. Kören leds av Gary Graden och den turnerar regelbundet, senast till festivaler i Rom, Perugia och Assisi, och har vunnit ett stort antal priser inklusive European Grand Prix for Choral Singing. Paul Mägi, S:t Jacobs Kammarkör och Uppsala Kammarorkester har genom åren samarbetat kring flera produktioner.

Vid den här konserten medverkar även Stockholm Singers, en konsertkör bildad av Bo Aurehl 2005 som en vidareutveckling av Kammarkören Svenska Röster. Kören består av ett 20-tal erfarna och högt motiverade sångare och har prisats för sin höga nivå bl a med förstapriser i Grand Prix Italien 2015 och i Budapest 2016.

Sångsolisterna

Sopranstämman som komponerades för Jenny Lind sjungs av Hanna Husáhr. Hon tilldelades Birgit Nilsson-stipendiet 2017 och har de senaste säsongerna bland annat varit engagerad vid Kungliga Operan i Stockholm och framträtt på operan i Versailles.

Även mezzosopranen och alten Ivonne Fuchs har nyligen framträtt både på Kungliga Operan liksom i Versailles och även gett konserter i Barcelona och Moskva.

Tenoren Johan Christensson har etablerat sig som en av Skandinaviens ledande och mest efterfrågade konsertsångare. Han har under den senare delen av sin karriär alltmer synts på operascener, så som Drottningsholmsoperan, Théatre du Capitole i Toulouse och Opéra National de Paris.

Barytonen Olle Persson tillhör sedan många år de allra mest efterfrågade svenska sångsolisterna både på opera- och konsertscenen.

Gossopranen Kevin Johansson har framträtt i en rad konsertsammanhang, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat setts i Storkyrkans nyårskonsert 2018 som filmades för SVT och har tillsammans med Göteborgssymfonikerna medverkat i Mendelssohns Elias.

Uppsala Kammarorkester En logotyp med texten Uppsala Kammarorkester 1968-2018 och i mitten 50 år

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå.

2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år!

Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Välkommen på konsert!