Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester 50 års jubileum
Konsert

Mozart med Zacharias

Hem / Konserter / Mozart med Zacharias

Mozart med Zacharias

Torsdag 6 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkesters första konsert för säsongen är också inledningen på ett jubileum! Tillsammans med världspianisten Christian Zacharias.

325 kr, 275 kr eller 130 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester

Christian Zacharias framför en flygel

Dirigent och solist

Christian Zacharias, piano

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento
Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr 24
Johannes Brahms: Haydn-variationer
Joseph Haydn: Symfoni nr 74

Säsongens första konsert är inledningen på ett jubileum

I år är det femtio år sedan Uppsala Kammarorkester stämde upp för första gången!

Uppsala Kammarorkesters allra första konsert leddes av Carl Rune Larsson, orkesterns grundare. Programmet inleddes då som nu med Mozarts Divertimento i D-dur. Musik som den unge Mozart hade komponerat hemma i Salzburg for att ha med sig och presentera på en resa till Italien tillsammans med pappa Leopold. Musik full av Mozarts melodiska charm och ungdomliga intensiva energi.

Riktning mot framtiden

Konsertens program har tagits fram tillsammans med Christian Zacharias, kvällens dirigent och solist. Som en kontrast till Divertimentot i D-dur har han valt att spela Mozarts betydligt mörkare pianokonsert i c-moll, komponerad nästan femton år senare. Mozart hade vid flera konserter lockat Wiens överklass till sina populära konserter på Burgtheater. Just pianokonserterna med honom själv som solist var mycket uppskattade, men denna konsert var en stor utmaning för publiken.

Samtidigt är det fantastisk musik som tar ut riktningen mot framtiden. Konserten imponerade stort på Beethoven som efter att ha hört konserten utbrast till sin gode vän Cramer: ”Vi kommer aldrig att kunna göra något liknande.” En av Mozarts stora förebilder och inspirationskällor var Joseph Haydn. Han komponerade över hundra symfonier och de sista tolv så kallade Londonsymfonierna är välkända och spelas ofta. Men många av de tidigare symfonierna förtjänar också uppmärksamhet, som den här symfonin i Ess-dur komponerad någon gång 1780 eller 1781. Alltså flera år innan Mozart skrev sin pianokonsert. I symfonin finns allt som i bästa bemärkelse utmärker både Joseph Haydn och wienklassicismen, å ena sidan kontraster och dramatik, å andra sidan balans och kontroll.

Det var egenskaper som också lockade Johannes Brahms. I sina variationer på ett tema av föregångaren Haydn har han tagit variationsformen till helt nya dimensioner och, delvis inspirerad av Beethoven, låtit ackorden och harmonierna i Haydn-temat styra de åtta variationerna.

Världspianist och dirigent

Allt hålls samman av Christian Zacharias, världspianist och dirigent, unik för sin fenomenala musikaliska bredd. Förutom verksamheten som pianist och dirigent, gärna i kombination, är han en mycket efterfrågad kammarmusiker och operadirigent.

Uppsala Kammarorkester En logotyp med texten Uppsala Kammarorkester 1968-2018 och i mitten 50 år

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå.

2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år!

Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Välkommen på konsert!