Till innehåll på sidan
Konsert

Nordiska temperament

Hem / Konserter / Nordiska temperament

Nordiska temperament

Söndag 7 april 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister spelar Sallinen, Nielsen och Stenhammar

230 kr (inkl serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister avslutar säsongen med nordiska toner. Det bjuds på ett dynamiskt program med klanger från Finland, Danmark och Sverige.

Efter konserten bjuder musikerna in till ett femtonminuters “Eftersnack”.

Program

Aulis Sallinen: Stråkkvartett nr 3
Carl Nielsen: Stråkkvintett i G-dur
Wilhelm Stenhammar: Stråkkvartett nr 3 i F-dur op. 18

Energifyllt, pastoralt och melankoliskt

Den danska tonsättaren Carl Nielsen var en mångsidig tonsättare som komponerade verk i de flesta genrer. Mest känd för sina orkesterverk, men älskare av kammarmusik kan också glädjas åt de många kammarmusikverken. Stråkkvintetten i G-dur är ett ungdomsverk, energifylld, lekfull och romantisk.

Stemhammars tredje stråkkvartett

Det svenska inslaget är en stråkkvartett av Wilhelm Stenhammar, en av landets främsta pianister och tonsättare som kom att ha en stor betydelse för det svenska musiklivet kring förra sekelskiftet. De sex stråkkvartetter som han skrev har alla egna karaktärer, fem av dem skrivna till Aulinkvartetten. Uppsala Kammarsolister spelar här hans tredje stråkkvartett från 1900, den har en pastoral känsla med drag av Beethovens sena stråkkvartetter.

Aulis Sallinen

Ett betydligt senare verk är finske tonsättaren Aulis Sallinens stråkkvartett ”Some Aspects of Peltoniemi Hintrik’s Funeral March” från 1969 vars undertiteln syftar till en finsk spelmanslåt. Som tonsättare har Sallinen haft succé med operorna Ryttaren och Det röda strecket, men han har också komponerat för orkester, kammarmusik, körverk och för soloinstrument.

Uppsala Kammarsolister

Medlemmarna är Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello. En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker. Läs mer om ensemblen här.

  • Konsertstart 16.00, dörrarna öppnas ca 15.30. Konsertbaren är öppen.
  • Servering i pausen.
  • Eftersnack – Konsertreflektion, möt musikerna efter konserten ca 18.00. Vi samtalar i ca 15 min.
  • Tillgänglighet i Sal B: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Kammarmusikserien.

Läs mer om abonnemang här