Till innehåll på sidan
Konsert

Nordiska temperament

Hem / Konserter / Nordiska temperament

Nordiska temperament

Söndag 7 april 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister spelar Welin, Sallinen och Stenhammar

230 kr (inkl serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister avslutar säsongen med ett dynamiskt program med stråkkvartetter av Welin, Sallinen och Stenhammar.

Program

Karl-Erik Welin: Stråkkvartett nr 4 “Residuo”
Aulis Sallinen: Stråkkvartett nr 3
Wilhelm Stenhammar: Stråkkvartett nr 3 i F-dur op. 18

Energifyllt, virtuost och melankoliskt

Den tidigare utannonserade stråkkvintetten av Carl Nielsen ersätts av Karl-Erik Welins stråkkvartett nr 4 ”Residuo” från 1974. Karl-Erik Welin, svensk pianist och kompositör som levde mellan 1925 och 2020, han är känd för sina virtuosa och uttrycksfulla tolkningar och sitt ofta avantgardistiska angreppssätt

Stemhammars tredje stråkkvartett

Wilhelm Stenhammar, en av landets främsta pianister och tonsättare som kom att ha en stor betydelse för det svenska musiklivet kring förra sekelskiftet. De sex stråkkvartetter som han skrev har alla egna karaktärer, fem av dem skrivna till Aulinkvartetten. Uppsala Kammarsolister spelar här hans tredje stråkkvartett från 1900, den har en pastoral känsla med drag av Beethovens sena stråkkvartetter.

Aulis Sallinen

Ett betydligt senare verk är finske tonsättaren Aulis Sallinens stråkkvartett ”Some Aspects of Peltoniemi Hintrik’s Funeral March” från 1969 vars undertiteln syftar till en finsk spelmanslåt. Som tonsättare har Sallinen haft succé med operorna Ryttaren och Det röda strecket, men han har också komponerat för orkester, kammarmusik, körverk och för soloinstrument.

Uppsala Kammarsolister

Medlemmarna är Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello. En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker. Läs mer om ensemblen här.


Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Kammarmusikserien.

Läs mer om abonnemang här