Till innehåll på sidan
Emmanuel Laville, oboe
Konsert

Oboe!

Hem / Konserter / Oboe!

Oboe!

Lördag 17 februari 14:00 | Salsta slott

Britten och Mozarts kärlek till oboe hörs i denna konsert med Uppsala Kammarsolister och oboist Emmanuel Laville.

Biljettpris 200 kr. Boka via e-post: info@salsta-slott.se

Emmanuel Laville är för närvarande förste oboe för Sveriges Radios Symfoniorkester. Tillsammans med Uppsala Kammarsolister spelas ett varierat program där både Britten och Mozarts kärlek till oboe hörs tydligt.

Gäst

Emmanuel Laville, oboe

Program

Benjamin Britten: Phantasy Quartet, för oboe och stråktrio op. 2 
Dmitrij Sjostakovitj: Stråkkvartett nr 11 i f-moll op. 122
Helen Grime: Arachne, för oboe
Judith Weir: Stråkkvartett
Wolfgang Amadeus Mozart: Oboekvartett i F-dur

OBS! Konserten spelas även 18 februari kl 16.00 i Uppsala Konsert & Kongress

Varierat program med fokus på oboe

Uppsala Kammarsolister har bjudit in oboisten Emmanuel Laville (se intervju med Emmanuel Laville längre ner på denna sida) och vi får ett varierat program med stråk och oboe. Bl a ett soloverk för oboe av den skotska tonsättaren Helen Grime, Arachne skrivet 2013.

Två mästares kärlek till kammarmusik och oboe

Den engelska tonsättaren Benjamin Britten var 18 år och studerade vid Royal College of Music när han skrev sitt verk Phantasy Quartet för oboe och stråktrion. Verket framförandes i såväl BBC som på internationell kompositionsfestival vilket bidrog till hans internationella berömmelse.

Mozarts oboekvartett kom till under några månader i München 1781. Ett virtuost och älskat verk där oboestämman framträder på ett solistiskt vis men utan att stråkarna underställs.

Stråkkvartett av prisade Judith Weir

Judith Weir, från England har fått internationellt erkännande för sina orkester- och kammarmusikverk men är nog mest känd för sina operor. Hon har tilldelats flera priser, såsom Master of the Queen’s Music som ges till personer som är framstående inom den klassiska musikens område. Här spelas hennes lyriska stråkkvartett från 1990.

Melankoliskt av Sjostakovitj

På programmet står även en stråkkvartett av Dmitrij Sjostakovitj hans elfte av femton. En vacker melankolisk kvartett ibland med dissonanta toner, färdigställd 1966.

Uppsala Kammarsolister

Medlemmarna är Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Jakub Nowak, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello. Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.

Tre frågor till Emmanuel Laville

Som solooboist i Sveriges Radios Symfoniorkester, vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att spela oboe i symfoniorkester mot att spela med stråkar,  som här med Uppsala Kammarsolister?

Det som är roligt med att spela kammarmusik som oboist är att jag kan leka mycket mer med klangfärgerna och dynamik skillnaderna än i en stor Symfoniorkester, där jag är tvungen att producera en större klang för att kunna tränga igenom den större besättningen. 

Det häftigaste med att musicera tillsammans med Uppsala Kammarsolister blir den interaktion vi får med varandra och att vi snabbt kan reagera på dem andras musikaliska förslag: musiken skapas och förändras i levande takt!

Vad har du för relation till Uppsala?

Jag har ingen särskild relation med Uppsala men jag minns att när jag växte upp i södra Frankrike och blev sjuk med feber, så fick jag äta febernedsättande tabletter som var tillverkade i Uppsala… (kan det stämma?). 

Annars tycker jag att Uppsala är en oerhört vacker och levande stad. Dessutom är UKK verkligen en enastående byggnad!

Finns det någon speciell kammarmusiksättning med oboe du brinner lite extra för?

Den konstellation som ni ska höra nu med oboe, violin, altfiol och cello är helt fantastisk, tycker jag! Det blir som en stråkkvartett med utökade klang möjligheter.

De två verk av Mozart och Britten som vi spelar under detta projekt är två guldkorn från vår repertoar, och jag har försökt utveckla den genom att beställa nya verk från svenska tonsättare. Till exempel har Sven-David Sandström, Maria Lithell Flyg och Madeleine Isaksson nyligen skrivit verk för mig i denna besättning, och jag hoppas kunna fortsätta utöka repertoaren ytterligare.

Jag spelar också i en trio med piano, fagott och oboe som heter Trio Nastela. Med den trio har vi som mål att hålla till liv våra ”utrotade” dubbelrörblad instrument och beställa ny musik. Vi spelade faktiskt i Uppsala med Trio Nastela i höstas!

Arrangör Salsta slott

Denna konsert arrangeras av Musik på Salsta slott. Biljettpris 200 kr bokas på: info@salsta-slott.se

Mer information finns här