Till innehåll på sidan
Erik Wahlgren, cello, Nils-Erik Sparf, violin, Susanne Magnusson, viola, Bernt Lysell, violin, Klara Hellgren, violin
Konsert

Revolution

Hem / Konserter / Revolution

Revolution

Söndag 17 september 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister

195 kr (inkl. serviceavg.)

Uppsala Kammarsolister

Program

Presentation av Åke Holmqvist om Beethovens sena stråkkvartetter.
Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975): Stråkkvartett nr 12 op 133
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 12 op 127
Kim Hedås (f. 1965): Nyskrivet verk

Musikaliskt samtal med Beethoven

Tonsättare Kim Hedås

Tonsättare Kim Hedås

Första konserten i en serie med sex konserter som Uppsala Kammarsolister har i Uppsala och i Stockholm september 2017 till maj 2018.

Den röda tråden i konserterna är ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sista stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

På denna första konsert i serien får vi först en kort presentation av Beethovenkännaren Åke Holmqvist. Titeln Revolution anspelar på Beethovens karaktär som revolutionär i sitt musikaliska uttryck. I programmet står också en stråkkvartett av Sjostakovitj skrivet 1968 och det är Kim Hedås som gör den musikaliska kommentaren till Beethovens stråkkvartett op 133.

Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Erik Wahlgren, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister klicka här