Till innehåll på sidan
Rebecca Miller, dirigent
Konsert

Rhapsody in Blue

Hem / Konserter / Rhapsody in Blue

Rhapsody in Blue

Torsdag 11 maj 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Amerikansk/engelsk musikfest med Uppsala Kammarorkester. Peter Jablonski, piano. Rebecca Miller, chefdirigent.

Biljett: 340, 290, 145 kr (inkl. serviceavg.)

Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefdirigent, föddes i USA men bor numera i England och vid denna säsongsfinal presenterar hon musik från de båda länderna.

Dirigent

Rebecca Miller, chefdirigent

Solist

Peter Jablonski, piano

Program

Samuel Coleridge-Taylor: Petite Suite
Aaron Copland: Appalachian Spring Suite
George Gershwin: Rhapsody in Blue

En amerikansk/engelsk musikfest avslutar säsongen!

Peter Jablonski

Här får vi också möta en av Sveriges internationellt hyllade pianister Peter Jablonski. Han har spelat med de främsta dirigenterna och orkestrarna i världen, har en unik repertoar och är känd för sin naturliga och lediga spelstil.

Gershwins Rhapsody in Blue

Vi får höra Jablonski i Gershwins Rhapsody in Blue, som Gershwin själv har nämnt är ett porträtt av New York. Musiken gjorde succé direkt vid uruppförandet 1924 och med Rhapsody in Blue visade Gershwin att konstmusiken även kunde hämta inspiration från jazzen.

Inspiration från amerikansk ursprungsbefolkningen

Copland tog istället inspiration från den amerikansk ursprungsbefolkningens danser och hymner i den balett han skrev 1944, ”Appalachian Spring”. Copland skapade också en svitversion av baletten som uruppfördes 1945 och det är i den formen som musiken blev allmänt känd.

Inledande aptitretare

Som öppningsverk till denna majkonsert hör vi pampig, livfull och lättsam musik i Petite Suite av den brittiske tonsättaren Samuel Coleridge-Taylor. Han var en mycket produktiv kompositör som också arbetade som dirigent och undervisade. Mycket av det han skrev kan härledas till hans ursprung. Eftersom hans far kom från Sierra Leone, tog han gärna in afrikanska stildrag i den europeiska konstmusiken. Petite Suite från 1910, som är ett av hans mera kända verk, har dock en klassisk stil rakt igenom. En perfekt aptitretare till denna festkonsert!

Rebecca Miller, chefdirigent

Rebecca Miller, chefdirigent
Foto: Stewen Quigley

Rebecca Miller har hyllats för sitt energifyllda och övertygande orkesterarbete, samt för sin fantastiska förmåga att kommunicera med konsertpubliken. Rebecca började sin musiker­bana med pianostudier i hemlandet USA, därefter följde studier i dirigering i både USA och sedermera i England, där hon numera är bosatt. Rebecca Miller är idag chefdirigent för Bishop’s Stortford Sinfonia och första gästdirigent för Southbank Sinfonia.

  • Konsertintroduktion Kl 18.20-18.40 i Stora salen.
  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertbaren är öppen före konserten och i pausen.
  • Paus 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/