Sibelius och celloprakt

Uppsala Kammarorkester spelar Bacewicz, Martinů och Sibelius

Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Biljettinfo: Meddelas 13 augusti

Uppsala Kammarorkester

Dirigent

Joseph Swensen, dirigent

Joseph Swensen

Joseph Swensen

Solist

Christian Poltéra, cello

Program

Grażyna Bacewicz: Konsert för stråkar
Bohuslav Martinů: Cellokonsert nr 1
Jean Sibelius: Symfoni nr 3

Beräknad konsertlängd

Ca 2 tim. inkl. paus

Lekfullt och klassiskt

Uppsala Kammarorkester gör två nya bekantskaper och bjuder på musik från början av 1900-talet 

Den amerikanske dirigenten Joseph Swensen gästar för första gången Uppsala Kammarorkester och öppnar konserten med en energisk och lekfull Konsert för stråkar av den polska violinisten och kompositören Grażyna Bacewicz från 1948, ett av hennes viktigaste och mest populära verk i efterkrigstiden.

Christian Poltéra, cello

Christian Poltéra

Stjärncellist gästar

Den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinů blev influerad av fransk nyklassicism under sina studier i Paris. Cellokonserten kom till 1930 och är inspirerad av Vivaldis konsertform som kallas Concerto Grosso, tjeckisk folkmusik har också präglat musiken. Det är Christian Poltéra som tillsammans med Kammarorkestern framför denna härliga cellokonsert. Det är första gången vi hör stjärncellisten Poltéra i Uppsala, men han gästar regelbundet orkestrar runtom i Europa.

Sibelius tredje symfoni

Jean Sibelius hade stora krav på sig efter succén med sin första symfoni. Han dirigerade själv uruppförandet av denna tredje symfoni från 1907 och han mötte både stort beröm och lite svalare recensioner. Symfonin är klassisk, men har också inslag av folkmusik allra helst i den långsamma andra satsen.­­­

Öppen repetition

Ta chansen den 23 september att kliva in i repetitionsarbetet hos Uppsala Kammarorkester! Under en timme får du följa med när dirigent Joseph Swensen leder orkestern framåt mot konserten den 24 september. Det går bra att komma och gå under tiderna som dörrarna är öppna mellan kl 11.50 och 12.50. Foajévärdar kommer att finnas på plats vid dörrarna på plan 6 in till Stora salen.
Läs mer om Öppen repetition här

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren. Från hösten 2019 är den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid ett par tillfällen per spelår.
Läs mer om Uppsala Kammarorkester här.

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.

 

 

 

 

 

Med reservation för ändringar