Skapelse

Uruppförande av saxofonkonsert med Uppsala Kammarorkester och Johannes Thorell.

Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Biljettinfo: Meddelas 13 augusti

Uppsala Kammarorkester

Dirigent

Dirigent Simon Crawford Phillips

Simon Crawford Phillips

Simon Crawford Phillips

Solist

Johannes Thorell, saxofon

Program

Joseph Haydn: Kaos ur Skapelsen
Darius Milhaud: La Création du monde
Tebogo Monnakgotla: Saxofonkonsert, beställningsverk
Johann Wenzel Kalliwoda: Symfoni nr 5 h-moll, op. 106

Beräknad konsertlängd

Ca 2 tim. inkl paus

Konsertintroduktion

Kl 18.20 i Stora salen

Tonsättare Tebogo Monnakgotla

Tebogo Monnakgotla

Beställningsverk av Uppsalatonsättare

En spännande konsert under ledning av Simon Crawford Phillips och som bjuder på ett uruppförande

Tonsättaren Tebogo Monnakgotla, uppväxt i Uppsala, har tidigare skrivit musik både till Uppsala Kammarorkester och till Uppsala Kammarsolister. Här uruppförs en saxofonkonsert av Monnakgotla, en sambeställning av flera orkestrar; Uppsala Kammarorkester, Dalasinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta och Svenska Kammarorkestern. Solist är Johannes Thorell som tillhör Skandinaviens ledande saxofonister och han har fått ett flertal priser bl a i sammanhang med nutida musik.

Kaos och skapelse

Saxofonist Johannes Thorell

Johannes Thorell

Men konsertkvällen startar i ett kaos med Haydns största verk Skapelsen. Första satsen börjar från början, med berättelsen om hur Gud skapade världen. En annan berättelse om världens skapande får vi genom Milhauds La Création du monde. Det är balettmusik beställd av den svenska baletten i Paris år 1923. Det är mångfasetterad musik och Milhaud som blev inspirerad av den nya musiken från Harlem har lagt in många jazzelement i verket.

Musik av Kalliwoda

Simon Crawford Phillips mångsidig musiker och dirigent tillika Västerås Sinfoniettas uppskattade chefdirigent leder denna spännande kväll. En kväll som avslutas med en klassisk symfoni från 1840 av J W Kalliwoda.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren. Från hösten 2019 är den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid ett par tillfällen per spelår.
Läs mer om Uppsala Kammarorkester här.

 

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.

 

 

 

 

 

Med reservation för ändringar