Steg mot frihet

Uppsala Kammarsolister inleder säsongen med musik av Bartók och Vasks.

Plats: Konstakademien, Stockholm

Biljettinfo: Meddelas 13 augusti

Uppsala Kammarsolister

Béla Bartók

Béla Bartók

Program

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 2
Pēteris Vasks: Stråkkvartett nr 4

Konsertlängd

Ca 2 tim. inkl. paus

Kraftfullhet och hopp inleder säsongen

Uppsala Kammarsolister ger liv åt Bartóks stråkkvartetter, först ut är hans andra kvartett som kom till i en orolig tid i början av första världskriget. Denna kraftfulla musik innehåller både glädje och smärta.

Inspiration från folkmusiken

1. Pēteris Vasks

Pēteris Vasks

Att ta in folkmusikelement i sina kompositioner är något som den lettiske tonsättaren Pēteris Vasks delar med Bartók. Vasks fjärde stråkkvartett från 1999 är ett tidlöst verk utanför stil och språk. Stråkkvartetten är tonsättarens sätt att ge hopp i en tid av missmod. Och som flera av Vasks verk har relationen mellan människan och naturen en central roll, vi hör intensiva känslor med sorg och lyrisk skönhet som leder till hopp.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.
Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket.

Kammarmusikserie

Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv. Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.
Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.

 

Med reservation för ändringar