Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister. Kollage med porträtt på Klara Hellgren, Nils-Erik Sparf, Bernt Lysell, Ylva-Li Zilliacus och Per Nyström
Konsert

Stråk 5

Hem / Konserter / Stråk 5

Stråk 5

Lördag 25 januari 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Uppsala Kammarsolister med tre spännande stråkkvintetter

200 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister

Program

Sven-Erik Bäck: Stråkkvintett ”Exercitier”
Wolfgang Amadeus Mozart: Stråkkvintett nr 5 i D-dur
Johannes Brahms: Klarinettkvintett i h-moll, i version för två viola

Stråkkvintetter från tre århundraden

Tre stråkkvintetter, tre helt olika och från tre århundraden!

Wolfgang Amadeus Mozart skrev alla sina stråkkvintetter i slutet av sitt liv. Uppsala Kammarsolister har valt att spela nr 5 som färdigställdes år 1790. Runt 1890 hade Johannes Brahms egentligen avslutat sitt komponerande men blev så inspirerad av en klarinettist att han 1891 skrev den romantiska klarinettkvintetten. Tonsättaren själv skrev om den till en stråkkvintett med viola ett år senare.

Omtalad stråkkvintett

När Sven-Erik Bäcks stråkkvintett uruppfördes på Fylkingen 1948 blev den oerhört kritiserad. Kritikerna reagerade bland annat på den antiromantiska inriktningen som dels själva Fylkingen stod för och dels Bäcks moderna stråkkvintett.

Uppsala Kammarsolister

En av landets främsta stråkensembler, Uppsala Kammarsolister, består av Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello och Nils-Erik Sparf, violin. Ensemblens repertoar sträcker sig från barock till nutida musik och ensemblen hyllas ofta, inte minst internationellt, för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Varje spelår utarbetar de omsorgsfullt en kammarmusikserie som ofta besöks av välkända gäster. Det är en serie som Uppsalapubliken uppskattar och gärna återvänder till, år efter år. Serien dubbleras på Konstakademien i Stockholm i samarrangemang med Konstakademien.

Uppsala Kammarsolister är en av Musik i Upplands tre ensembler. Ensemblen utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Samarrangemang

Konserten arrangeras i samarbete med Kungl. Akademiens för de fria konsterna (Konstakademien).