Till innehåll på sidan
Erik Wahlgren, cello, Nils-Erik Sparf, violin, Susanne Magnusson, viola, Bernt Lysell, violin, Klara Hellgren, violin
Konsert

Beethoven och Mats Larsson Gothe

Hem / Konserter / Beethoven och Mats Larsson Gothe

Beethoven och Mats Larsson Gothe

Torsdag 22 mars 19:00 | Vara konserthus

Uppsala Kammarsolister gästspelar i Vara

Uppsala Kammarsolister

Program

Anton Bruckner (1824-1896): Adagio ur stråkkvintett i F-dur
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 15 op 132
Mats Larsson Gothe (f. 1965): In modo lidico (Ein Heiliger Dankgesang) uruppförande

Historia möter nutid

Tonsättaren Mats Larsson Gothe

Tonsättaren Mats Larsson Gothe

Beethovens sista stråkkvartetter kommenteras med nyskrivet av Mats Larsson Gothe. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

”Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Denna gång tolkar tonsättaren Mats Larsson Gothe, Beethovens stråkkvartett op 132. Larsson Gothe är sedan 1995 verksam som tonsättare på heltid och har komponerat i de flesta genrer. Här kan nämnas kammaroperan Blod – en vampyropera i vår tid, ett flertal orkesterverk, kammarmusik samt en serie solokonserter bl a en Violinkonsert från 2001, skriven för Nils-Erik Sparf.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister, klicka här.

Arrangör

Vara Konserthus här är en länk till konserten