Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Vasks violinkonsert

Hem / Konserter / Vasks violinkonsert

Vasks violinkonsert

Torsdag 3 mars 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkesters konsertmästare Klara Hellgren träder fram som solist. Konsertguide för kvällen är Eric Schüldt.

340, 290, 145 kr (inkl. serviceavg.)

Uppsala Kammarorkester

Rebecca Miller

Rebecca Miller. Foto: Stewen Quigley

Dirigent

Rebecca Miller, chefdirigent

Solist

Klara Hellgren

Presentatör

Eric Schüldt

Program

Pēteris Vasks: Violinkonsert nr 1, Distant Light
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento i F-dur KV138
Edward Elgar: Introduction and Allegro, op. 47

Vemod möter ljus och energi

Klara Hellgren

Klara Hellgren Foto: Tina Axelsson

Uppsala Kammarorkesters konsertmästare Klara Hellgren kliver fram som solist i Pēteris Vasks Violinkonsert nr 1. På dirigentpulten återser vi chefdirigent Rebecca Miller, och genom konserten guidas vi av radioprofilen Eric Schüldt. 

Violinkonsert komponerad till vän

Pēteris Vasks musik är ofta personlig och full av vemod men också framtidstro och hopp. Violinkonserten komponerade han till vännen och violinisten Gidon Kremer 1997 och inspirerades av Kremers bok ”Fragment från barndomen”. Klara Hellgren, konsertmästare i Uppsala Kammarorkester som denna gång träder fram som solist i Vasks fantastiska violinkonsert. Det är första gången hon spelar den och så här säger hon om konserten:

Konserten är som en sorgesång, om än med ljuset ständigt närvarande.

”Vasks tonspråk grep tag i mig omedelbart. Konserten är som en sorgesång, om än med ljuset ständigt närvarande. För mig speglar konserten vår tid i en polariserad värld. Trots att den skrevs 1997 känns den mer aktuell än någonsin med Rysslands skugga ständigt hängande över de baltiska länderna. Vasks inslag av den litauiska folkmusiken som kämpar sig igenom kaoset och det oerhört melankoliska tonspråket känns för mig både angeläget och rörande.”

Guide för kvällen är Eric Schüldt

Eric Schüldt

Eric Schüldt

Det är chefdirigent Rebecca Miller som leder orkestern och publiken får guidning av Eric Schüldt. Eric är välkänd hos lyssnare av Sveriges Radio P2 med program såsom ”Text och musik med Eric Schüldt” Han har tilldelats priser för tidigare program såsom Sveriges Radios språkpris.

Divertimento fylld av ljus och energi

Förutom Vasks violinkonsert får vi ett divertimento, ett ljuvligt stycke skrivet av en ung Mozart. Han var endast 16 år och just hemkommen från en resa i Italien då han skrev tre Divertimenton för stråkorkester. Divertimento betyder underhållning, vilket vi får av Uppsala Kammarorkester som framför den i F-dur som är vacker, ljus och full av energi.

Elgar på toppen av sin karriär

Som avslutning presenterar Rebecca återigen engelsk musik av Elgar, denna gång med hans Introduktion och allegro som är komponerad för stråkkvartett och stråkar. Den kom till 1905 och Elgar stod på toppen av sin karriär. Det är ett spännande verk med stor klang och virtuositet och är en utmaning för stråkorkestern, här finns det tillfälle att briljera!

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf , Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Från hösten 2019 är den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid ett par tillfällen per spelår.
Läs mer om Uppsala Kammarorkester här.

Kulturkompis

Logga Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Läs mer om Kulturkompis här.