Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Ysaÿes glömda stråkkvintett

Hem / Konserter / Ysaÿes glömda stråkkvintett

Ysaÿes glömda stråkkvintett

Söndag 24 april 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister gör ett unikt framförande Eugène Ysaÿes bortglömda Stråkkvintett. Även musik av Tailleferre och Debussy.

220 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister

Eugène Ysaÿe

Eugène Ysaÿe

Program

Eugène Ysaÿe: Stråkkvintett
Germaine Tailleferre: Stråkkvartett
Claude Debussy: Stråkkvartett

Världspremiär!

Fransk musik och ett unikt framförande med Ysaÿes stråkkvintett. 

Uppsala Kammarsolister har samarbetat med den svenska tonsättaren Johan Ullén i ett projekt med musik av Eugène Ysaÿe. Ullén har bearbetat delar av Ysaÿes originalnoter till en stråkkvintett som denna afton har världspremiär!

Eugène Ysaÿe var en legendarisk violinist och tonsättare från Belgien. Som violinist var han en mästare och i Bryssel hade han en högt ansedd stråkensemblen. Han besökte Stockholm vid flera tillfällen och höll konserter och 1906 valdes han dessutom in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Ysaÿe komponerade flera violinkonserter och mindre kammarmusikverk.

I brytningstider mellan romantiken och nya 1900-talet

Samtida med Eugène Ysaÿe var den franska kompositören Claude Debussy. Även han verkade i övergången mellan den senromantiska musiken och 1900-talets moderna musik. Uppsala Kammarsolister framför hans stråkkvartett från 1893 som han tillägnade just Ysaÿes stråkensemble.

Germaine Tailleferre

Germaine Tailleferre

Kreativ stråkkvartett

Germaine Tailleferre studerade vid konservatoriet i Paris och var en lysande stjärna med flera priser i bl.a. harmoni och kontrapunkt. Under konservatorietiden komponerade hon sin enda stråkkvartett från 1919, den är full av spännande teman som används på olika kreativa sätt. Under samma tid kom hon med i en grupp av unga tonsättare som tänjde på gränserna och som blev kända under namnet Les Six.

Kammarsolisterna

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Medlemmarna är Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola
och Per Nyström, cello.

Här är en länk till Uppsala Kammarsolisters sida,  Uppsala Kammarsolister .

Kulturkompis

Logga Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Läs mer om Kulturkompis här.