Till innehåll på sidan
Coacher i Rösträtt
Nyhet

Barn och ungdom, våren 2024

Hem / Om oss / Nyheter / Barn och ungdom, våren 2024

Vad gör Musik i Uppland inom barn och ungdom?

Vi erbjuder konsertupplevelser för barn och ungdomar i alla åldrar av hög konstnärlig kvalitet. Bland annat har vi produktioner i olika genrer med både frilansmusiker och våra fast anställda ensembler samt Skapande skola-projekt. Sedan hösten 2023 har vi projektet Rösträtt – sång på förskolan och för ungdomar har vi ULV och musiktävlingen Imagine.

 Att arbeta med musik för barn och unga är ständigt vara på jakt efter förnyelse och konstnärlig utveckling. Att försöka vara lika nyfiken och hungrig på musik som ett växande barn.

Producent Katarina Bonander

Flera konserter för barn spelas på förskolor och skolor under våren. Populära speldagar är i slutet av maj då det under dagarna 13-30 maj spelas ca 40 konserter runt om i länet!

Konsertburkar

Exempel på produktioner

Det är bland annat konserter med Världens Musik! i gamla biografen i Örsundsbro, Min Magiska Trädgård och Konsertburkar i Enköping och Bä Mu Nöff som spelas utomhus på förskolor i Uppsala.

Fler produktioner som vi har kan du se på denna sidan.

Rösträtt – sång på förskolan

Rösträtt – sång på förskolan, är ett projekt för att utveckla och stimulera barns sång. Genom projektet får förskolepersonal inspiration och verktyg för att sjunga med barnen i ett tonläge som passar barnens röster.

Med Rösträtt – sång på förskolan, vill Musik i Uppland vara med och bidra till att barnen runtom i vår region få känna glädjen i att sjunga. Vi vill också stärka pedagogerna i deras roll i sångstunderna så att de känner lust och vågar ta i på höga toner tillsammans med barnen. Vi vet idag genom forskning att barn har kortare stämband och sjunger i högre tonarter och den kunskapen vill vi hjälpa till att sprida.

Vad händer med Rösträtt i vår?

2023 startade vi upp Rösträtt – sång på förskolan och besökte förskolor runtom i Knivsta kommun. Nu på vårterminen 2024 kommer våra sångcoacher även att besöka friskolorna i Knivsta kommun samt att alla förskolor i Uppsala kommun kommer att kunna få besök av våra sångcoacher. Det blir också fortbildning för förskolans pedagoger i Uppsala kommun.

Så här funkar Rösträtt – sång på förskolan på Musik i Uppland!

Mer information om Rösträtt – sång på förskolan, finns här.

Imagine

I år och nästa år kommer Musik i Uppland att vara värdar för Riksfinalen i Imagine! Ungdomar från flera regioner i Sverige kommer till Uppsala i maj. Innan dess ska vi också lokalt göra den otroliga musikresa som Imagine är!

Vad är Imagine?

Imagine är musiksveriges bredaste, roligaste och viktigaste musiktävling och mötesplats för unga musiker i åldern 13-21 år!  Det är en årlig jurybedömd musiktävling inom alla genrer. Huvudman för Imagine Sweden är Regional Musik i Sverige (RMS).

Musiktävlingen är ett tillfälle för ungdomar att framträda på en stor scen med professionell och kunnig scenpersonal och samtidigt göra nya musikaliska erfarenheter och bekantskaper.

Oavsett nivå, genre och inriktning finns det något för alla. Allt från att för första gången få framträda inför en större publik till att satsa på en karriär som professionell musiker eller låtskrivare. 

Imagine-loggan

Imagine i Uppsala våren 2024

Det finns fortfarande chans att vara med på denna fantastiska musikresa, sista dag för anmälan är 31 januari.

Läs mer om Imagine Sweden här

ULV söker medlemmar

Uplands Låtverkstad har i region Uppsala blivit en självklarhet för ungdomar som vill spela folkmusik tillsammans. ULV (Uplands Låtverkstad) är ett folkmusikband för ungdomar 12-19 år som spelar uppländsk folkmusik. I ULV lär man sig låtar på gehör, jammar, övar sceniskt framträdande och spelar på konserter och spelmansstämmor. Och har det väldigt roligt tillsammans.

Vad är ULV?

Projektet med ULV startade 2009. Konstnärliga ledare och lärare är Petrus Dillner, tidigare medlem i ULV, numera riksspelman och medlem bland annat i Norden Resonance, och Tomas ”Limpan” Lindberg, gitarrist, känd från bl.a. folkmusikgruppen Draupner.

Bakom projektet står Musik i Uppland, Uplands spelmansförbund och Eric Sahlström Institutet.

ULV vill bli fler!

Alla som är 12 – 19 år och spelar ett akustiskt instrument och har gjort det i två-tre år är välkomna! Undervisningen sker framför allt på gehör.

För mer information och anmälan, kontakta Eric Sahlström Institutet på info@esitobo.org.

Nyhet på Musik i Uppland – Open Stage

Tillsammans med Tierps kommun så ägde det första Open Stage rum den 1 december i Tierps Kulturhus Möbeln.  Open Stage är en scen med livemusik och en mötesplats för unga! Unga artister  från Tierps kommun bjöds in, alla musikstilar, band eller soloartister var välkomna. Det blev en fantastisk kväll med både lokala artister och unga musiker från musiktävlingen Imagine.

Varför gör Musik i Uppland Open Stage?

Genom ”Open Stage” vill Musik i Uppland locka mer och yngre publik till ett offentligt musikliv. Vår förhoppning är också att hitta unga artister genom den öppna scenen i kommunerna, vilket kan leda till fler deltagare i vårt mångåriga projekt Imagine Uppland.

Håll utkik, Open Stage planeras att dyka upp även på andra ställen i länets kommuner.