Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Bernt Lysell årets medaljör!

Hem / Om oss / Nyheter / Bernt Lysell årets medaljör!

Bernt Lysell, tidigare konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och stämledare i Uppsala Kammarsolister har tilldelats Kungl. Musikaliska Akademiens medalj för Tonkonstens Främjande.

Bernt Lysell

Bernt Lysell. Foto: Tina Axelsson

En av Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelser är medaljen för Tonkonstens främjandet och den tilldelas personer för betydande insatser i svenskt musikliv. Bland årets medaljörer finns Bernt Lysell, Ingrid Hammarlund, Marie Selander, Lennart Åberg och George Jojje Wadenius.

Om Bernt Lysell skriver Akademien följande:

“Violinisten Bernt Lysell tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin över trettioåriga karriär som förste konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungl. Filharmonikerna, där han i hög grad medverkat till de båda orkestrarnas klangliga och konstnärliga utveckling. För konsertbesökaren har orkesterrepertoarens konsertmästarsolon varit högtidsstunder då Lysell framfört dem med gnistrande intensitet och skönhet. I den svenska kammarmusiken har Lysell haft en betydelsefull roll i att vårda och utveckla repertoaren som primarie i Lysellkvartetten och arbetet i Uppsala kammarsolister. Han är sedan 1991 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.”

Stort Grattis Bernt!
Hälsningar från tidigare kollegor vid Musik i Uppland.

Mer information

Läs mer på Kungl. Musikaliska Akademiens hemsida, på länken här.