Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Kreativa musiker får Parkmanstipendiet 2017

Hem / Om oss / Nyheter / Kreativa musiker får Parkmanstipendiet 2017

Igår tilldelades fem stipendiater sammanlagt 180 000 kronor ur Håkan Parkmans minnesfond. Utdelningen ägde rum den 23 november i anslutning till Uppsala Kammarorkesters konsert i Stora salen i Uppsala Konsert & Kongress.

Håkan Parkmans minnesfond

Fem stipendiater

Fotograf: Stewen Quigley

Fonden instiftades 1988 till minne av Håkan Parkman, dirigent, tonsättare och körledare. Minnesfondens huvudsakliga ändamål är att dela ut stipendier och därigenom bereda undervisning och utbildning åt unga lovande musiker, sångare, arrangörer och kompositörer som verkar i Håkan Parkmans anda.

Mottagaren av stipendiet ska i sin verksamhet ha visat prov på nytänkande, respektlöshet och hög musikalisk kvalitet och att stipendiaten verkar huvudsakligen utom ramen för och utan försörjning från etablerade organisationer och sammanslutningar. Kvällens mottagare av Parkmanstipendier delar på 180 000 kr.

Håkan Parkmans minnesfond 2017, belopp och motiveringar

Matti Andersson

Tilldelas 30 000 kr
“För bredd och skicklighet som musiker och för mångårigt, gediget och inspirerande arbete med att undervisa elever i musik och fortbilda musiklärare.”

Matti Andersson började 1977 som musiklärare vid Kommunala musikskolan i Uppsala, där han undervisade i flöjt, piano och el- och kontrabas, han ledde även mindre ensembler och storband. Sedan början av 80-talet är Matti Andersson frilanskonsult kring undervisningsfrågor för musiklärare inom det egna företaget Mama musik som han driver tillsammans med sin hustru Maggie. Han jobbar sedan 15 år vid Lundellska skolan och ansvarar för musiklasser. Han är också initiativtagare till ett nätverk för alla 179 musiklärare i Uppsala kommun. De senaste tio åren har Matti alltmer fokuserat på dragspel och har sedan 2007 regelbundet konserter med violinisten Nils-Erik Sparf. Han har också nyligen tagit sin konstnärliga masterexamen i musik.

Anna Einarsson

Tilldelas 30 000 kr
“För förmågan att röra sig obehindrat i olika musikstilar samt för originella och tankeväckandet kompositioner för både barn och vuxna.”

Anna Einarsson är sångerska, multi-instrumentalist och kompositör. På sina tre skivor med gruppen Anagram rör hon sig mellan egensinnig jazz, sofistikerad konstmusik och mångbottnad electronica. Hon har komponerat musik till dansföreställningar, barnkörer, spårvagnsresor, stråkorkestrar och storband. 2012 hade Annas kammaropera ”P.S. jag kommer snart hem” premiär i Malmö och 2016 kom hennes barnskiva ”Tigern säger Grrr” ut. Just nu aktuell med sin konstnärliga doktorsavhandling “Singing the body electric” som handlar om kroppsligheten i experimentell interaktiv musik.

Elin Gabrielsson

Tilldelas 30 000 kr
“För talangfullt och målmedvetet musicerande i barockmusikens tjänst många gånger i rollen som konsertmästare, både i Sverige och utomlands.”

Elin Gabrielsson är en talangfull violinist från Uppsala som tog sin masterexamen i Stockholm och specialiserade sig på barockviolin i Italien och Holland. De senaste femton åren har hon arbetat med fr a italienska barockensembler såsom Giardino Armonico och Europa Galante. Sedan två år är Elin tillbaka i Sverige och anlitas förutom utomlands som konsertmästare vid Confidencen, Folkoperan, Orfeus barockensemble och Drottningholms barockensemble. Hon arbetar också med att lära barn att spela fiol med Suzukimetoden.

Leif Österlund

Tilldelas 30 000 kr
“En mångfacetterad och lyhörd musiker med stor genrebredd; körsångare, pianist, kompositör och arrangör, verksam i Uppsala sedan drygt 40 år.”

Leif Österlund en musiker med stor genrebredd; körsångare, pianist, kompositör och arrangör, verksam i Uppsala sedan drygt 40 år. Bland annat skrev han ett Requiem till Håkans minne kort efter hans drunkningsolycka 1988.

Voces Nordicae

Tilldelas 60 000 kr
“En innovativ vokalensemble med samhällsaktuell repertoar framförd med sånglig- och scenisk skicklighet.”

Voces Nordicae är en vokalensemble som består av 13 sångare och dirigenten Lone Larsen. Ensemblen startades 1999 och lockar till sig ytterst rutinerade sångare som önskar att hitta nya uttryck inom ensemblesång. Improvisation, instrumentala inslag och etniska sångsätt bjuder på en omväxlande ljudbild som ger ett musikaliskt flöde. Målet är att förmedla musiken genom en stark scenisk närvaro.

Förvaltas

Stipendiet förvaltas av Musik i Uppland och mottagarna utses av stipendiekommittéen via Musik i Uppland.

För mer information

Peter Waldemarsson, länsmusikchef och juryns ordförande tel. 018-17 19 33 e-post
Veronika Savolainen, kommunikations- och marknadsansvarig tel. 018 -17 19 34