Till innehåll på sidan
Detalj Linnékvintetten
Nyhet

Tornmusiken spelar inomhus

Hem / Om oss / Nyheter / Tornmusiken spelar inomhus

Traditionen med Linnékvintetten i domkyrkans torn och efterföljande konsert under två sommarveckor ändrade skepnad redan förra året. Då, på grund av renoveringen av tornspirorna, flyttade inledningen av Tornmusiken till södra porten. Denna sommar flyttar Tornmusiken helt in i kyrkan för att undvika folksamling. Publikantalet inne i kyrkan kommer även att begränsas för att följa de riktlinjer som råder.

För att inte bryta traditionen helt så börjar Linnékvintetten kl 12.30 inne i kyrkan, där de bjuder på en halvtimmes konsert. Under två veckor 23 – 27 juni, 30 juni – 4 juli, varje dag med ett nytt program.

Linnékvintetten

Linnékvintetten

Sedan 1986 har Linnékvintetten förvaltat traditionen med Tornmusik, med spel från Uppsala domkyrkas torn med efterföljande konsert inne i kyrkan. Linnékvintetten består av Bengt Fagerström, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Lennart Stevensson, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Alexander Skylvik, tuba.

Så här kan det se ut när Tormusiken spelades från tornet. Se film här. 

Musik från kyrkans torn är en medeltida tradition. Det var så kallade stadsmusikanter som vid bestämda tillfällen spelade ut över staden. Tornmusiken hade signalfunktioner, men användes även vid officiella högtidligheter, en förstärkning av kyrkomusiken eller som underhållning för stadsborna och den fick ibland ren konsertliknande karaktär. Repertoaren bestod av signaler, fanfarer, marscher, koraler och dansmusik.

Arrangemanget för Tornmusiken är ett samarbete mellan Musik i Uppland, Uppsala domkyrka och Uppsala kommun.

Se alla konserter i kalendariet här.