Till innehåll på sidan
Trio X: Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas, Joakim Ekberg, trummor
Nyhet

Aktuellt med Trio X

Hem / Om oss / Nyheter / Aktuellt med Trio X

Trio X består av Lennart Simonsson, Per V Johansson och Joakim Ekberg och är en av tre ensembler vid Musik i Uppland. Precis som många andra så fick Trio X ställa in och ställa om under 2020.

Utomhuskonsert Trio X

En av trions konsert utanför vårdboende sommaren 2020

Aktiviteterna för Trio X blev lite annorlunda under 2020, flera utomhuskonsert vid vårdboenden på för- och sensommaren och digitala konserter som t ex den populära serien Carte Blanche i UKK. Trion passade på att spela in en julskiva under sommaren som sedan kunde glädja många i december och som listades som en av årets bästa julskivor av musikmagasinet Lira. Året avslutades med inspelade julkonserter dels från Missionskyrkan i Uppsala dels tillsammans med Uppsalas Musikklasser åk 4.

Aktuellt just nu

Ett uppdrag just nu är ett jubileumsverk till Kungliga Musikaliska Akademien som firar 250 år ”Jubilee Theme 2021” av Fredrik Högberg. Verket kommer att uruppföras samtidigt av flera ensembler ifrån i nätverket Regional Musik i Sverige och det äger rum på invigningen av Folk och Kultur i februari.

Förutom aktiviteter fortsätter trions segertåg på Spotify. Trio X of Sweden har så många som över 363 000 lyssnare i månaden! Länk till Trio X of Sweden på Spotify här.

I väntan på livekonserter här är några musiktips

Trion bjuder oss ständigt på överraskande tolkningar och fina kompositioner men varifrån kommer inspirationen till musikskapandet? Vad lyssnar musikerna i Trio X själva på?

Så här svarade var och en i trion.

Lennart Simonsson

Lennart Simonsson

Lennart Simonsson

Min stora mentor var kompositören och pianopedagogen Ladislau Müller i min ungdomsstad Växjö. Han uppmuntrade improvisation och komposition och introducerade mig till exempelvis Chick Corea och Keith Jarrett. Vi studerade även de klassiska mästarna Mozart och Bach, där vi också analyserade musiken teoretiskt.

Tystnaden – ”den oändliga spelplanen för alla musikaliska möjligheter”- har blivit allt viktigare för mig. Ur den och mina fria improvisationer växer ny musik och erfarenheter fram. Men också alla samarbeten och spännande projekt som trion gör, betyder otroligt mycket för min musikaliska utveckling. Det bästa är när det känns som att musiken aldrig förr har hörts och att vi måste lita på intuition och musikalitet.

Om jag lyssnar på musik för att förkovra mig som pianist blir det fortfarande ofta Keith Jarrett, men också Brad Mehldau och Jan Johansson för att ge några exempel.

Per V Johansson

Per V Johansson

Per V Johansson

Om man som jag är uppväxt med Beatles är det väldigt svårt att inte nämna dem. Först som idoler men sen har deras musik haft fortsatt stor betydelse, inte minst de senare skivorna från Revolver och framåt.

I min ungdom spelade jag mycket gitarr och skrev en del egna sånger med text och mina stora förebilder var (och är fortfarande) James Taylor och Paul Simon. De har alltid omgett sig med otroligt bra musiker. Stevie Wonder är också en otroligt stor inspirationskälla. Hans skivor från 70-talet är alla mästerverk. När albumet Songs in the Key of Life kom ut så stod jag utanför skivbutiken på morgonen när den öppnade.

Min första jazzinfluens är nog dock Jan Johansson och hans album Jazz på Svenska. Som kontrabasist började jag tidigt att spela jazzinfluerad folkmusik ofta tillsammans med min pappa och när jag häromsisten fick spela duett med Georg Riedel på Carte Blanche kändes det verkligen stort.

Relativt tidigt i min karriär kom jag i kontakt med latinamerikansk musik och jag spelade i otaliga band med musiker från olika delar av Latinamerika. Det har nog präglat mig ganska mycket, fr a den brasilianska musiken har betytt en hel del.

När det gäller basister är det svårt att peka ut någon specifik förebild men en basist jag tycker sticker ut är Jaco Pastorius. Hans basspel var genialt, musikantiskt och ekvilibristiskt på alla sätt.

Några favoritlåtar: Beatles: Get back, James Taylor: Sweet baby James, Paul Simon: Still crazy after all this years, Stevie Wonder: I wish, Weather Report: A remark you made, Elis Regina: Upa neguinho, Jan Johansson: Berg-Kirstis polska

Joakim Ekberg

Joakim Ekberg

Joakim Ekberg

Har funderat lite på vad jag lyssnar/lyssnat på och fått inspiration av genom åren.
Eftersom jag har vuxit upp i en musikersläkt på både mammas och pappas sida så finns där en stor spridning av influenser vad gäller musikgenrer. På mammas sida var det klassisk musik och på pappas sida var det jazz, pop, soul m m.

Svårt att välja då det är otroligt mycket som inspirerat mig genom alla år. Men här är i alla fall några musiker, artister och grupper som inspirerat mig mycket genom åren och fortfarande gör.

Chick Corea, Mozart, Peterson-Berger, Earth, Wind & Fire, Toto, Al Jarreau, Count Basie
The Buddy Rich Big Band, John Scofield, Nosso Trio, Chicago, Bach, Tower of Power, Chaka Khan
George Duke, George Benson

Trummisar: Vinnie Colaiuta, Buddy Rich, Bill Stewart, Steve Gadd, Dave Weckl, Will Kennedy,
Peter Erskine, Brian Blade, Jojo Mayer, Benny Greb m. fl.

Inspelade konserter

Flera Trio X konserter filmades under 2020, här kan du se ett par av Carte Blanche och julkonserten ifrån Missionskyrkan. Se länk här