Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Uppsala Kammarsolister dubblerar i Stockholm

Hem / Om oss / Nyheter / Uppsala Kammarsolister dubblerar i Stockholm

Kammarmusikserie i Uppsala dubbleras i Stockholm

Sex svenska tonsättare kommenterar Beethovens stråkkvartetterUppsala Kammarsolister på turné

Uppsala Kammarsolisters populära konsertserie i Uppsala dubbleras denna säsong i Stockholm på Konstakademin. Lördagen den 16 september äger första konserten rum i Stockholm och på söndagen den 17 september i Uppsala Konsert & Kongress. I de sex konserterna möter Beethovens sena stråkkvartetter nyskriven musik.

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Erik Wahlgren, cello (fram till oktober sedan Per Nyström, cello). Ensemblen ingår i Musik i Uppland och förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Under säsongen 2017 och 2018 finns en tydlig röd tråd i Kammarsolisternas serie med sex konserter. Beethovens sena stråkkvartetter möter nyskriven musik. Sex svenska kompositörer har fått varsin kvartett. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

På första konserten i serien får vi först en kort presentation av Beethovenkännaren Åke Holmqvist.

Sex svensa tonsättare

De sex tonsättarna är Kim Hedås, Tebogo Monnakgotla, Molly Kien, Mats Larsson Gothe, Christofer Elgh och Johan Ullén.

”Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Arrangörer

Konserterna arrangeras av Musik i Uppland, i Stockholm arrangeras de i samarbete med Konstakademien.

För mer information

Veronika Savolainen, kommunikation- och marknadsansvarig tel. 018-17 19 34, veronika.savolainen@musikiuppland.se

Kajsa Enqvist, producent tel. 018-17 19 28, kajsa.enqvist@musikiuppland.se

Uppsala Kammarsolisters sida klicka på denna länk