Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Vi tackar Nils-Erik Sparf

Hem / Om oss / Nyheter / Vi tackar Nils-Erik Sparf

Vi vill med några rader tacka Nils-Erik Sparf för en lång och trogen tjänst vid Musik i Uppland.

På Musik i Uppland första gången 1981

Konsertmästare Nils-Erik Sparf är en av Uppsala Kammarorkester och Uppsala Kammarsolisters frontfigurer. Han kom till Musik i Uppland första gången 1981 och vi har fått uppleva fantastiska framföranden och unika tolkningar av såväl äldre välkänd musik som nutida. Publiken, ung som gammal har uppskattat hans både uppriktiga och lekfulla utstrålning. 

Nils-Eriks Sparf, violinist
Nils-Erik Sparf Foto: Johan Alp

Konsertmästare i Hovkapellet och Kungliga Filharmoniska Orkestern

Nils-Erik Sparf tog solistdiplomexamen vid Musikhögskolan i Stockholm 1971 och fortsatte sedan sin utbildning vid Pragakademien. Åren 1973-79 var han förstaviolinist och konsertmästare i Hovkapellet. De följande två åren innehade han tjänsten som 2:e konsertmästare i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm för att sedan verka som primarie i Uppsala Kammarsolister och konsertmästare i Uppsala Kammarorkester mellan 1981 och 1993. Mellan 1993 och 1999 var han tillbaka i Kungliga Filharmonikerna, denna gång som 1:e konsertmästare, och därefter åter till Uppsala Kammarorkester och Uppsala Kammarsolister.

Prisad för sina unika tolkningar

Nils-Erik Sparf finns också representerad på ett stort antal cd-inspelningar inte minst med Uppsala Kammarorkester i Brahms violinkonsert 2012 och Mozarts fem violinkonserter 2013. Sedan 1992 är Nils-Erik Sparf är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. Han har erhållit en rad utmärkelser och priser för sina unika tolkningar. 2004 mottog han medaljen ”Litteris et Artibus” och 2013 Kungliga Musikaliska Akademins Interpretpris.