Till innehåll på sidan
Välkommen till

Linnékvintetten

Hem / Våra ensembler / Linnékvintetten
Bilder, video, diskografi

Media

Trumpet
Anlita Linnékvintetten

Aktuella produktioner

Se konsertdatum i kalendariet

Tornmusiken

Linnékvintetten

In English

Linnékvintetten

 Det får de gärna göra om fler gånger, det blev både underhållande och välljudande.

Ur recension, UNT 2019

Brassensemble med många uppdrag

Alexander Lindh, trumpet
Paul Hägglöf, trumpet
Elinor Berg, horn
Birgitta Lagerstedt, trombon
Alexander Skylvik, tuba

Förutom egna konsertprogram i Uppsala Konsert & Kongress, så spelar Linnékvintetten med barn, för barn, med körer och inom vårdsektorn. Och varje sommar sedan 30 år tillbaka framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken från domkyrkans södra torn.

Linnékvintetten har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv. Ända sedan starten har ensemblen gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ca 40 uruppföranden av svensk musik. Ett tjugotal av dessa har Linnékvintetten beställt. Tonsättare som Mats Larsson Gothe, Rolf Martinsson, Karin Rehnqvist, Marie Samuelsson och Jonas Forssell har skrivit verk till kvintetten.

Ensemblen har också fördjupat sig i sakral repertoar, vilket har resulterat i ett omfattande samarbete med kyrkokörer – framförallt kring jul. Linnékvintetten har år efter år kunnat teckna kalendern full med engagemang, från första advent till trettondagen, under flera år tillsammans med S:t Jacobs Kammarkör. Kvintetten har också spelat in en cd med julrepertoar. En annan uppskattad tradition är sommarens Tornmusik i Uppsala domkyrka. Under två veckor spelar kvintetten musik från domkyrkotornen med en efterföljande konsert inne i kyrkan med ett nytt program för varje dag.

Uppdrag

Uppdragen som länsmusikensemble innehåller också medverkan vid stora kyrkliga sammankomster i Uppsala domkyrka samt vid universitetets högtider och andra offentliga ceremonier. Skolkonserter, samarbeten med musikskolor och master classes är en viktig del av Linnékvintettens verksamhet. På repertoaren finns också flera program som är riktade till vårdsektorn.

Samarbeten med andra artister

Kvintetten har samarbetat med många artister inom olika musikgenre. Ett speciellt samarbete var tillsammans med popprofilerna Martin Hederos och Nina Persson i Uppsala Konsert & Kongress tioårsjubiluem våren 2017. Andra gäster har varit  trombonisten Christian Lindberg, tubaisten Øystein Baadsvik, sopranen Christina Larsson Malmberg, bandoneonisten Jens Lundberg och sångaren Olle Persson m.fl. Linnékvintetten har bjudits in på festivaler såsom Kalvfestivalen och Signal.

Som en del i arbetet vid Musik i Uppland bildar medlemmarna i Linnékvintetten stommen i Uppsala Kammarorkesters brassektion.

Kontakt

Natalie Gourman Syberg, producent
Tel: 018-17 19 28
Mobil: 070-285 33 15
natalie.gourman-syberg@musikiuppland.se

Kontakt

Alexander Skylvik, Ensembleledare
tel: 070-582 27 79
alexander.skylvik@musikiuppland.se

Kommande konserter

Till kalendarium