Intervju med hedersdirigent Paul Mägi

Paul Mägi var chefdirigent för Uppsala Kammarorkester åren 2004 till 2017. I samband med orkesterns 50-årsjubileum får vi åter se honom på podiet när han leder orkestern tillsammans med kör och sångsolister i Felix Mendelssohns stora oratorium Elias den 7 och 10 februari.

Bild på Paul Mägi

Estländaren Mägi är mycket efterfrågad på den internationella musikscenen. När vi talas vid ska han samma kväll dirigera nypremiären av Richard Wagners Den flygande Holländaren på Finska Nationaloperan i Helsingfors. Han är sedan 2011 konstnärlig ledare och chefsdirigent vid Vanemuineteatern Tartu, Estland och dessutom professor vid Estlands musik- och teaterakademi i Tallinn. Men han betonar att Uppsala Kammarorkester är en mycket speciell orkester för honom.

– Ja! Redan vid vårt första möte för snart femton år sedan fanns en djup samhörighet mellan mig och orkestern, och jag vill påstå att den är lika stark fortfarande! Det känns som en fest varje gång vi möts! Musikerna håller alla hög internationell nivå, samtidigt som de älskar att spela tillsammans. En på flera sätt oslagbar kombination. Dessutom är de alltid fulla av entusiasm och vill alltid bli bättre, säger Paul Mägi med eftertryck.

Paul Mägi studerade själv violin och trumpet och under 1980-talet dirigering vid Moskvakonservatoriet för legendariske Gennadij Rozjdestvenskij. Han startade senare Estniska Radions Kammarorkester och var under flera år ensemblens konstnärlige ledare och chefdirigent. Han har också varit verksam vid Estniska Nationaloperan och ledde teaterns många gästspel och turnéer över hela världen.

Men det är samarbetet med Uppsala Kammarorkester som varat längst och det är mycket han minns med stor glädje från de många åren i Uppsala.

– Framförallt alla konserter vi gjort tillsammans, både i den tidigare konsertlokalen som var Universitetsaulan och från 2007 Uppsala Konsert & Kongress. Vi gjorde också flera minnesvärda inspelningar, bland annat Jean Sibelius symfonier. Vi har även utforskat repertoar tillsammans på ett sätt som varit oerhört spännande och konstnärligt givande. En nyfikenhetens glädje som lett oss till nyskriven musik och ovanlig repertoar som annars inte skulle ha blivit spelad, det känns otroligt kul att se tillbaka på. Jag har också på ett personligt plan alltid känt en stark värme från orkestern.

Paul Mägi har för sin gärning tillsammans med Uppsala Kammarorkester utnämnts till hedersdirigent och han ser mycket fram emot att återse orkestern i Elias.

– Det är ett väldigt verk med många inblandade, både kör och solister. Men alla medverkande är mycket skickliga och jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop allting, hinner Paul Mägi säga innan han ger sig iväg till Finska Nationaloperan och den väntande premiärföreställningen.

/Intervju av Göran Persson

 

Paul Mägi dirigerar storverket Elias

Läs mer om konserten med Paul Mägi den 7 februari kl 19:00 på Uppsala Konsert & Kongress.

Läs mer om konserten med Paul Mägi den 10 februari kl 16:00 i Storkyrkan i Stockholm.