Intervju med Howard Shelley

Howard Shelley är en av Englands mest framstående musikpersonligheter och turnerar över hela världen, både som dirigent och pianosolist. Ett tecken på hans ställning är att han bjöds in som solist när de berömda Promenadkonserterna i Albert Hall i London  – Proms – fyllde hundra år. Det var 1995. Fem år senare tillträdde han som chefdirigent för Uppsala Kammarorkester.

Porträttbild på Howard Shelley taget av Erich Richmond.

Porträttbild på Howard Shelley taget av Erich Richmond.

– Då var det nya konserthuset fortfarande bara en dröm. Universitetsaulan som vi spelade i då var en utmaning med en minst sagt jobbig akustik, men det var också en tid när vi utvecklades musikaliskt. Dessutom fick vi under mina år som chefdirigent i början av 2000-talet en ny mycket fin Steinwayflygel!

När vi når Howard Shelley har han just återvänt till London efter att ha tillbringat fyra dagar på Irland med inspelningar tillsammans med Ulsters symfoniorkester. Howard Shelley har ett späckat spelschema och framträder regelbundet med de stora symfoniorkestrarna i München, Melbourne, Hong Kong och Seattle. Han har också ett långt och givande samarbete med London Mozarts Players, både
som dirigent och solist.

Åren i Uppsala minns Howard Shelley med stor värme. Relationen med Uppsala Kammarorkester har dessutom inte upphört utan bara tagit en annan form. Med invigningen av Uppsala Konsert & Kongress 2007 har förutsättningarna blivit avsevärt bättre, menar han.

– Det nya på alla sätt enastående konserthuset har gett orkestern möjlighet att blomma ut i hela sin potential. I orkestern sitter ju många av Sveriges främsta musiker!

Som konsertpianist är Howard Shelley en publikfavorit och hyllas av den internationella kritikerkåren. Förutom att han framträder med många av de allra bästa orkestrarna och dirigenterna var han den allra första som i en och samma konsertserie framförde Rachmaninovs samtliga soloverk för piano, vilket han gjorde vid fem konserter i anrika Wigmore Hall i London, samtliga konserter sändes av BBC.

Klassikerna är viktiga för Howard Shelley.  Några kanske minns när han under en och samma kväll 2006 ledde Uppsala Kammarorkester och själv var solist i sex av Mozarts pianokonserter. När han nu återigen tar plats vid flygeln i Uppsala Konsert & Kongress tillsammans med Uppsala Kammarorkester är det med Beethovens femte pianokonsert, den så kallade Kejsarkonserten, som huvudnummer. Något han ser mycket fram emot.

– Ja, jag gjorde Beethovens fjärde pianokonsert vid mitt förra besök och det ska bli fantastiskt att få komma tillbaka till vackra Uppsala med sin ståtliga domkyrka, och inte minst den varma och entusiastiska publiken som har en särskild plats i mitt hjärta, säger Howard Shelley.

Läs mer om konserten med Howard Shelley den 7 mars kl 19:00.