Aktuella produktioner

Uppsala Kammarsolister har en stor repertoarbredd och många program har rönt stor uppskattning. Ensemblen kommer gärna och spelar hos er! Nedan presenteras ett antal aktuella produktioner som Uppsala Kammarsolister erbjuder arrangörer att köpa.

Produktionerna nedan är exempel på kammarsolisternas repertoarbredd och som har spelats tidigare och rönt stor uppskattning.

Information, pris och bokning kontakta:

Kajsa Enqvist, producent
Tel: 018-17 19 28, Mobil: 070-285 33 15
Klicka här för att skicka mejl


Krigets klanger, med Ulrika Knutson, berättare

Texter av Svetlana Aleksijevitj (Nobelpristagare 2015) och musik av Pärt, Sjostakovitj, Prokofjev samt Tanejev.Ulrika Knutson

Här är en programförklaring från Ulrika Knutson:

Själens historiker kallar hon sig, Svetlana Aleksijevitj, som 2015 fick Nobelpriset i litteratur. Aleksijevitj samlar fakta som en reporter, men hon behandlar dem som en kompositör. Hon väntar in rätt röster, för att återskapa klangerna och rytmen i nittonhundratalets blodiga historia. Hon berättar om kvinnorna som stred för Stalin i Röda armén. Om kvinnan som fick mens mitt under ett anfall, som fick båda benen sönderskjutna, men kröp till partisanerna. Efter kriget undviker hon saluhallen – hon orkar inte se det röda i köttdiskarna. Hon hatar den färgen, och det är ett brott för en god kommunist. Aleksijevitj berättar om mannen som skickades på tio år i läger. Han kom tillbaka med en förtvinad arm och döv på ena örat. Han satte sig vid skrivbordet igen och började jobba, mittemot sin angivare! Båda visste att den andra visste. På julfesten drack de vodka tillsammans. Ingen av dem nämnde sveket med ett ord. Låter det svart? Det är det också – men mörkret har ett sällsamt skimmer. Som en svag men tydlig understämma klingar kärleken. Grannar, tanter och främlingar sträcker ut en hand. Godhet finns, till och med bland ryska slavarbetare. I form av en tapper liten skyddsängel, stor som en sparv ungefär. Svetlana Aleksijevitj hämtar sitt credo hos Dostojevskij: ”Det finn bara en väg ut ur mörkret: att börja älska människorna. Att förstå dem med kärlekens hjälp.”

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är känd från en mängd olika sammanhang som journalist, författare, programledare, litteraturvetare. Hon medverkar med krönikor i Upsala Nya Tidning och nyhetsmagasinet Fokus. Hon har varit gästprofessor i journalistik och har fått många priser, som av Svenska Akademin och Uppsala kommun.


Tidig och Tidlös, med Björn Gäfvert, cembaloBjörn Gäfvert

Musik från barockens mästare tillsammans med Uppsala Kammarsolister och Björn Gäfvert på cembalo. På programmet ställs valda delar ur Vivaldis årstider, med Nils-Erik Sparf som solist, mot Piazzollas tolkning av årstiderna i Buenos Aires. Vi får också höra Bachs cembalokonsert i f-moll med den oerhört vackra och välkända andrasatsen. Samt musik av Purcell.

Björn Gäfvert

Björn Gäfvert är organist i Immanuelskyrkan i Stockholm, och även flitigt anlitad som cembalist. Bland annat har vi hört honom tillsammans med Drottningholms barockensemble och i Uppsala Kammarorkester.


Skuggvärldar, med Ulrika Knutson, berättare

Det gemensamma mellan Mayer, Smyth och Aulin var beslutsamheten över att komponera. De utbildade sig, utövade och skapade musik och trots att de möttes av olika motgångar under sin levnad har de efterlämnat stor produktion. Vi får höra Emilie Mayers romantiska stråkkvartett publicerad 1860, den enda av sju kvartetter som hon fick utgiven under sin livstid. En stråkkvintett av Ethel Smyth som av vissa ansågs skriva alltför maskulin musik, och nordisk och lyrisk kvartett av Valborg Aulin.

Kollage med kompositörerna Emilie Mayer, Ether Smyth och Valborg Aulin.

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är känd från en mängd olika sammanhang som journalist, författare, programledare, litteraturvetare. Hon medverkar med krönikor i Upsala Nya Tidning och nyhetsmagasinet Fokus. Hon har varit gästprofessor i journalistik och har fått många priser, som av Svenska Akademin och Uppsala kommun.


Konserter efter önskemål

Uppsala Kammarsolister har en stor repertoarkännedom och det finns alltid möjlighet att sätta ihop ett konsertprogram efter dina önskemål. Som exempel Mozart och Brahms stråkkvintetter är ständigt aktuella liksom Debussys och Ravels kvartetter. I den utsträckning det är möjligt kan vi också plocka upp tidigare produktioner och det är oftast möjligt att välja något program ur den kammarmusikserie som Uppsala Kammarsolister håller i Uppsala och i Stockholm.

Ta kontakt med oss på Musik i Uppland så låter vi kreativiteten flöda!


Brahms stråkkvintetter

Stråkkvintett nr 1 och 2.

Uppsala Kammarsolister spelade in Brahms stråkkvintetter nr 1 och nr 2. Tolkningarna hyllades av både svensk och utländsk press!

Recensioner och lyssning

Här ett par kommentarer om inspelningen.

Brahms stråkkvintetter, via Spotify, länk här.