Aktuella produktioner

Här presenterar vi ett antal produktioner som Uppsala Kammarsolister erbjuder arrangörer att köpa.

Produktionerna nedan är exempel på kammarsolisternas repertoarbredd och som har spelats tidigare och rönt stor uppskattning. Kontakta gärna producent Kajsa Enqvist för mer idéer och önskemål.

Kontaktuppgift/bokning

Kajsa Enqvist, producent tel. 018-17 19 28, e-post


Aktuella konserter 2017-2018

Ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sista stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk. 

Uppsala Kammarsolister har satt ihop en serie med konserter där Beethovens sena stråkkvartetter kommenteras av en nutida tonsättare. Beethoven är lite grann som teaterns Shakespeare. Det är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har ensemblen valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Att sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Verk beställdes av nutida tonsättare som fått ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer.

Sex olika konserter med samma tema.

  • Revolution – Beethovens stråkkvartett op 127, tonsatt kommentar av Kim Hedås, även Sjostakovitj stråkkvartett op 133.
  • Av nödvändighet – Beethovens stråkkvartett op 135, tonsatt kommentar av Tebogo Monnakgotla, även Mendelssohn stråkkvintett A-dur op 18.
  • Galenskap? – Beethovens Grose Fuge op 133, tonsatt kommentar Molly Kien, även Bach Konst der Fuge BWV 1080.
  • Tacksägelse – Beethovens stråkkvartett op 132, tonsatt kommentar av Mats Larsson Gothe, även Bruckner stråkkvintett i F-dur.
  • Introspektiv – Beethovens stråkkvartett op 131, tonsatt kommentar av Christofer Elgh, även Beamich Epilogue och Pärt Summa.
  • Kärlekens våndor – Beethovens stårkkvartett op 130, tonsatt kommentar av Johan Ullén, även Brahms Pianokvartett op 60.

Här en kort filmpresentation av serien, men konsertern kan också spelas var för sig.

 


Krigets klanger, med Ulrika Knutson, berättare

Texter av Svetlana Aleksijevitj (Nobelpristagare 2015) och musik av Pärt, Sjostakovitj, Prokofjev samt Tanejev.Ulrika Knutson

Här är en programförklaring från Ulrika Knutson:

Själens historiker kallar hon sig, Svetlana Aleksijevitj, som 2015 fick Nobelpriset i litteratur. Aleksijevitj samlar fakta som en reporter, men hon behandlar dem som en kompositör. Hon väntar in rätt röster, för att återskapa klangerna och rytmen i nittonhundratalets blodiga historia. Hon berättar om kvinnorna som stred för Stalin i Röda armén. Om kvinnan som fick mens mitt under ett anfall, som fick båda benen sönderskjutna, men kröp till partisanerna. Efter kriget undviker hon saluhallen – hon orkar inte se det röda i köttdiskarna. Hon hatar den färgen, och det är ett brott för en god kommunist. Aleksijevitj berättar om mannen som skickades på tio år i läger. Han kom tillbaka med en förtvinad arm och döv på ena örat. Han satte sig vid skrivbordet igen och började jobba, mittemot sin angivare! Båda visste att den andra visste. På julfesten drack de vodka tillsammans. Ingen av dem nämnde sveket med ett ord. Låter det svart? Det är det också – men mörkret har ett sällsamt skimmer. Som en svag men tydlig understämma klingar kärleken. Grannar, tanter och främlingar sträcker ut en hand. Godhet finns, till och med bland ryska slavarbetare. I form av en tapper liten skyddsängel, stor som en sparv ungefär. Svetlana Aleksijevitj hämtar sitt credo hos Dostojevskij: ”Det finn bara en väg ut ur mörkret: att börja älska människorna. Att förstå dem med kärlekens hjälp.”

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är känd från en mängd olika sammanhang som journalist, författare, programledare, litteraturvetare och krönikör.

Kontakt

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson har flera program som de har samarbetet med. Kontakta Kajsa Enqvist för mer information, länk till e-post här.


Brahms stråkkvintetter

Stråkkvintett nr 1 och 2.

Uppsala Kammarsolister spelade in Brahms stråkkvintetter nr 1 och nr 2. Tolkningarna hyllades av både svensk och utländsk press!

Recensioner och lyssning

Här ett par kommentarer om inspelningen.

Brahms stråkkvintetter, via Spotify, länk här.