Uppsala Kammarsolister

Om Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker.

I Uppsala Kammarsolister ingår Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Per Nyström, cello

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter, de senare finns inspelade på en kritikerrosad cd från 2013. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Ensemblens sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv. Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program, ofta tillsammans med välkända gästartister ur den yppersta kammarmusikeliten.

Inom uppdraget i länsmusiken ingår även ett flertal konserter runt hela länet i den så kallade Konsertkarusellen. Uppsala Kammarsolister verkar också som förebilder för barnen inom El Sistema Uppsala och med konserter för Kultur i vården. Ett återkommande inslag är det uppskattade samarbetet med Tonsättarskolan på Gotland. Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Klicka här så kommer du till Uppsala Kammarsolisters kommande konserter.

 

Medlemmarna

Nils-Erik Sparf

Nils-Erik Sparf är spelmanssonen från Boda som lyst på den svenska musikhimlen i decennier. Karriären har kantats av konsertmästaruppdrag i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, konstnärlig ledare för Drottningholms Barockensemble och otaliga solistframträdande och skivinspelningar. Nils-Erik är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och har tagit emot Litteris et Artibus.

Klara Hellgren

Klara Hellgren har, med sin innerliga ton, sedan solistdebuten med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Hon ses ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar och i andra solistiska projekt.

Bernt Lysell

Bernt Lysell är en legend inom svensk musikliv. Med sitt skönspel har han förgyllt konsertsalarna världen över som konsertmästare både i Kungliga Filharmoniska orkestern och Sveriges Radios Symfoniorkester och som primarie i Lysellkvartetten. Bernt har fått Litteris et Artibus och är medlem av Kungl. Musikaliska Akademien.

Susanne Magnusson

Susanne Magnusson har haft en lång karriär som stämledare i orkestrar som Orchestre de Chambre i Toulouse och Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional. Som kammarmusiker har hon anlitats av spanska och franska radion samt av Sveriges Radio P2. Hon har även skänkt glans åt Quartet Margand i Paris och i stråkkvartetten Artemis i Barcelona med sitt utsökta violaspel.

Per Nyström

Per Nyström har studerat för Guido Vecchi, Torleif Thedéen, samt William Pleeth och Norbert Brainin i London. Per är en av grundarna av Yggdrasilkvartetten, f d solocellist i Camerata Nordica, samt även känd som konstnärlig ledare för Aurora Chamber Music Festivals & Masterclasses. 2013 mottog Per den kungliga medaljen ‘Litteris et Artibus’. Per lyfter 200 kg i marklyft.