Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Barbers violinkonsert

Hem / Konserter / Barbers violinkonsert

Barbers violinkonsert

Torsdag 5 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Ny chefdirigent leder Uppsala Kammarorkester och en ung talangfull solist!

340 kr, 290 kr, 145 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester

Dirigent

Rebecca Miller

Rebecca Miller

Rebecca Miller

Solist

Johan Dalene, violin

Program

Louise Farrenc: Uvertyr nr 2 Ess-dur
Samuel Barber: Violinkonsert
Franz Schubert: ”Stora” Symfoni i C-dur nr 9

Extranummer
Niccolò Paganini: Caprice nr 24

Konsertintroduktion kl 18.20 med orkesterchef Mona Gunnarsson och violinist Johan Dalene. 

Öppen repetition onsdag 4 september mellan kl 11.50-12.50

 

Nya chefdirigenten Rebecca Miller startar upp säsongen

Johan Dalene

Johan Dalene

Uppsala Kammarorkesters nya chefdirigent Rebecca Miller startar upp säsongen 19/20! Det blir en uvertyr av Farrenc, Barbers romantiska och dramatiska violinkonsert och storslagen symfoni av Schubert.

Från och med säsongen 2019/2020 är engelsk-amerikanska Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Hon är en generös och kommunikativ ledare som Uppsala Kammarorkester ser fram emot att samarbeta med under de kommande tre åren. Hennes bredd som en dirigent med kreativa idéer, klara musikaliska intentioner och pedagogiska kvaliteter ser vi som en stark resurs för orkestern.

Börjar med en uvertyr

Louise Farrenc, född i Paris 1804, var kompositör och pianist. Farrenc var bl a pianoprofessor vid Conservatoire de Paris. På 1820- och 1830-talet skrev hon mycket musik för endast piano, hyllad av bl a Schumann. Från 1840-talet kommer det mesta av hennes kammar- och orkesterkompositioner. Uppsala Kammarorkester öppnar upp säsongen med hennes andra uvertyr från 1845.

Gästas av den unga och talangfulla violinisten Johan Dalene

I Barbers violinkonserten får vi höra den unga och talangfulla Johan Dalene som solist. Johan kommer från Norrköping, han är en unik begåvning och trots sina unga år, endast 19, så har han hunnit ha stor framgång som violinist även internationellt. I mars 2019 vann han den prestigefyllda tävlingen ”Carl Nielsen International Competition”.

Samuel Barber skrev violinkonserten 1939 på beställning, dock blev inte beställaren nöjd, så konserten uruppfördes först 1941. Men efter det kom den att bli mycket uppskattad och ofta spelad.

Storslagen symfoni

Som avslutning på kvällen får vi höra Franz Schuberts ”Stora” C-dursymfoni. Schubert föddes i Wien 1797, han blev ett av de mest välbekanta namnen i musikhistorien. Trots hans endast trettioettåriga liv så är hans produktion enorm, över tusen verk. Schuberts “Stora” blev hans sista symfoni, färdigskriven 1826. Det är en symfoni som har allt, från drömsk stämning, via marscher, till en storslagen avslutning.

Öppen repetition

Ta chansen den 4 september att kliva in i repetitionsarbetet hos Uppsala Kammarorkester! Under en timme får du följa med när vår nya chefdirigent Rebecca Miller leder orkestern framåt mot konserten den 5 september. Det går bra att komma och gå under tiderna som dörrarna är öppna mellan kl 11.50 och 12.50. Foajévärdar kommer att finnas på plats vid dörrarna på plan 6 in till Stora salen.
Läs mer om Öppen repetition här

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Bernt Lysell. Från hösten 2019 välkomnas den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller som orkesterns nya chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid några tillfällen per spelår.

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.