Till innehåll på sidan
Barn & ungdom

El Sistema

Hem / Barn & Ungdom / El Sistema

Musik i Uppland deltar i Uppsala kulturskolas projekt, El Sistema. Uppsala kommuns El Sistema startades läsåret 2015-2016 i Västra Stenhagenskolan och Östra Stenhagenskolan, och har fortsatt sedan dess. 

Alla elever i förskoleklass till årskurs 2 deltar i musikundervisning med rytm och rörelse flera gånger i veckan. En gång i veckan är det familjeträff, där man träffas och sjunger, dansar och fikar tillsammans.

Musikerna besöker skolan

Eleverna har besökt orkesterepetition med Uppsala Kammarorkester i Uppsala Konsert & Kongress och har fått besök av brassensemblen Linnékvintetten och jazztrion, Trio X. Tillsammans med musikerna har de också framfört konsert i Stenhagen.

El Sistema-barn besöker musiker i konserthuset

Historien om El Sistema

1975 startade grundaren José Antonio Abreu El Sistema i Venezuela. Med en vision om att använda musiken som verktyg för att ge barn möjlighet att utvecklas och hitta goda livsvägar började han i liten skala med 11 ungar i ett garage vilket snart växte till en omfattande verksamhet. Idag deltar 600 000 barn från i första hand fattiga förhållanden i El Sistema. Det landsomfattande systemet omfattar idag flera hundra ungdomsorkestrar och körer med tillhörande utbildningsprogram. Systemet är statligt finansierat.

El Sistema använder musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling. Med El Sistema skall barn få möjlighet att växa och utvecklas hela livet. Redan som 2-åring kan du börja delta. Med hårt arbete, höga mål och en levande vision skall alla barn få uppnå sin fulla potential. I El Sistema-familjen få alla vara med och alla är lika viktig, orkestern är inte fulltalig förrän alla platser är fyllda. El Sistema använder den kollektiva processen för att läras och utvecklas i.

Läs mer om El Sistema Sverige (elsistema.se)