Till innehåll på sidan
Rebecca Miller, dirigent
Konsert

Bartók och Brahms

Hem / Konserter / Bartók och Brahms

Bartók och Brahms

Torsdag 9 februari 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester spelar Havrylets, Bartók och Brahms. Chefdirigent Rebecca Miller.

Biljettpriser: 340, 290, 145 kr (inkl. serviceavg.)

Chefdirigent Rebecca Miller presenterar ett varierat program som rör sig från det meditativt eftertänksamma till det dramatiska för att till sist landa i romantiken.

Dirigent

Rebecca Miller, chefdirigent

Program

Hanna Havrylets: Koral för stråkar
Béla Bartók: Musik för stränginstrument, slagverk och celesta
Johannes Brahms: Symfoni nr 3

Havrylets, Bartók och Brahms

Uppsala Kammarorkester och chefdirigent Rebecca Miller ger en meditativ och eftertänksam öppning av februarikonserten med den vackra ”Koral för stråkar” från 2005 av Hanna Havrylets. Havrylets var en viktig och mångfaldigt prisbelönt tonsättare och lärare i Ukraina. Hennes produktion innefattar både symfonisk musik, kammarmusik och körmusik.

Bartóks främsta verk

Béla Bartóks ”Musik för stränginstrument, slagverk och celesta”, från 1936 är både fascinerande, återhållsam men samtidigt dramatisk och anses av många som hans främsta verk. De stämningsfulla och spöklika dissonanserna i tredje satsen känns också igen av de som älskar skräckfilmen The Shining. Det konstnärliga uttrycket var säkert påverkat av tiden för tillkomsten med en orolig omvärld och bara några år senare emigrerande Bartók från Ungern till USA.

Brahms – romantiska symfonins mästare

Redan vid uruppförandet 1883 blev Brahms tredje symfoni omtyckt både av publik och kritiker och har sedan dess funnits på orkesterrepertoaren världen över. Johannes Brahms var den romantiska symfonins mästare, förutom vackra melodier bjuder han lyssnaren på en rytmisk och livfull orkestersats. Även här har temat ofta använts som filmmusik.

Rebecca Miller, chefdirigent

Rebecca Miller, chefdirigent
Foto: Stewen Quigley

Rebecca Miller har hyllats för sitt energifyllda och övertygande orkesterarbete, samt för sin förmåga att kommunicera med konsertpubliken. Hon började sin musiker­bana med pianostudier i hemlandet USA, därefter följde studier i dirigering i både USA och sedermera i England, där hon numera är bosatt. Rebecca Miller är idag chefdirigent för Bishop’s Stortford Sinfonia och första gästdirigent för Southbank Sinfonia.

Detta är den näst sista konserten som Rebecca Miller leder Uppsala Kammarorkester i rollen som chefdirigent, då hennes kontrakt löper ut efter vårsäsongen. Hennes sista konsert som chefdirigent blir den 11 maj när hon dirigerar orkestern i bland annat George Gershwins Rhapsody in Blue.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/