Till innehåll på sidan
Alexandra Dariescu, pianist
Konsert

Beethovens femma

Hem / Konserter / Beethovens femma

Beethovens femma

Torsdag 1 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester startar säsongen med Ödessymfonin och en livfull pianokonsert! Chefdirigent Rebecca Miller och pianosolist Alexandra Dariescu.

Biljett: 340, 290, 145 kr (inkl. serviceavg.)

Det är ett storslaget öppnande av säsongen 2022-2023. Uppsala Kammarorkester och chefdirigent Rebecca Miller bjuder oss på ett musikaliskt mästerverk och en livfull och briljant pianokonsert.

Dirigent

Rebecca Miller, chefdirigent

Solist

Alexandra Dariescu, piano 

Program

Max Reger: Beethoven-variationer op. 86
Clara Schumann: Pianokonsert
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 5

Säsongsinledning med Beethoven och livfull pianokonsert

Redan i kvällens inledande verk får vi en imponerande fuga och eleganta variationer, Max Regers ”Variationer och fuga över ett tema av Beethoven” från 1904. Det är åtta variationer plus en fuga över ett tema som Reger har hämtat från Beethovens Bagatell för piano, opus 119.

Clara Schumann vid pianot
Clara Schumann

Clara Schumanns virtuosa pianokonsert

En av 1800-talets mest framstående konsertpianister var Clara Schumann. Hon var bara 17 år när hon själv framförde sin pianokonsert vid uruppförandet 1835. Det är livfull och virtuos pianokonsert där pianostämman får sin självklara soloroll.

Alexandra Dariescu

Alexandra Dariescu, pianist
Alexandra Dariescu
Foto: Nicholas Rutter

För första gången får vi höra pianisten Alexandra Dariescu i Uppsala. Hon är efterfrågad solist över hela världen och beskriver sig själv som konstnär, en världsmedborgare, en berättare. 2017 gjorde hon världssuccé med soloproduktionen ”The Nutcracker and I”. Dariescu är född i Rumänien men nu bosatt i England, verkar för mångfald och jämställdhet, värderingar som hon ofta inkluderar i hennes konsertprogram.

Ödessymfonin

Den här premiäraftonen avslutas med en favorit som nog är det mest kända verket inom den klassiska repertoaren världen över – Beethovens femte symfoni! Eller som den också kallas ”Ödessymfonin”, med det så välkända temat med de fyra tonerna som beskrivits som ”Ödet som knackar på Beethovens dörr”. Symfonin uruppfördes 1808 och fick snart ett gott rykte som håller än idag.

Rebecca Miller, chefdirigent

Rebecca Miller, chefdirigent
Foto: Stewen Quigley

Rebecca Miller har hyllats för sitt energifyllda och övertygande orkesterarbete, samt för sin fantastiska förmåga att kommunicera med konsertpubliken. Rebecca började sin musiker­bana med pianostudier i hemlandet USA, därefter följde studier i dirigering i både USA och sedermera i England, där hon numera är bosatt. Rebecca Miller är idag chefdirigent för Bishop’s Stortford Sinfonia och första gästdirigent för Southbank Sinfonia.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/