Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Chausson Concert

Hem / Konserter / Chausson Concert

Chausson Concert

Söndag 30 oktober 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister och Mårten Landström med musik av Chausson och Mendelssohn.

Biljett: 220 kr (inkl. serviceavgift)

Den hyllade svenska pianisten Mårten Landström gästar Uppsala Kammarsolister! Han har valt ett soloverk och tillsammans med ensemblen spelas Chaussons vackra konsert. En stråkkvartett av Mendelssohn avslutar.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils- Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Øyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello.

Efter konserten bjuder musikerna in till ett femtonminuters “Eftersnack/reflektioner”.

Program

Frédéric Chopin: Barcarolle Fiss-dur op. 60 (för solopiano)
Ernest Chausson: Konsert för violin, piano och stråkkvartett i D-dur op. 21
Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 2 i a-moll op. 13

Hyllad pianist gästar Kammarsolisterna

Mårten Landström

Som konsertpianist har Mårten Landström gjort sig känd för att spela allt med lätthet, explosivitet och enastående musikalitet. Han har under sin karriär huvudsakligen fokuserat på den nutida konstmusiken och är bland annat ensembleledare i Norrbotten NEO.

Känsloladdad musik

Den franska kompositören Ernest Chausson skrev ”Konsert för violin, piano och stråkkvartett op. 21” mellan 1889 och 1891. Ett fantastiskt och känsloladdat kammarmusikverk med två mycket expressiva solostämmor,

”Den 30 september 1994 i en konserthall i Tallinn hörde jag detta verk för första gången. Jag hade då en av mina starkaste upplevelser någonsin med detta oerhört expressiva verk i skuggan av vad som just hade hänt.”

Per Nyström, cellist Uppsala Kammarsolister

Konserten tillägnade Chausson violiniststjärnan Eugéne Ysaÿe som också spelade solodelen på uruppförandet som ägde rum i Bryssel 1892. Chausson som ständigt plågades av självtvivel blev förtjust över den framgång som konserten omedelbart fick vid uruppförandet.

Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn 1809-1847

Stråkkvartett av en tonåring

Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.

Felix var tonåring vid tillkomsten av stråkkvartett nr 2 men redan erfaren kompositör av kammarmusik. Denna i a-moll är en av de mest kända och starkt influerad av Beethovens sena stråkkvartetter. Men Mendelssohns är mer passionerad och romantisk.  

  • Konsertstart 16.00, dörrarna öppnas 15.30. Konsertbaren är öppen.
  • Servering i pausen.
  • Eftersnack – Konsertreflektion, möt musikerna efter konserten ca 18.00. Vi samtalar i 10-15 min.
  • Tillgänglighet i Sal B: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/