Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Elgars cellokonsert

Hem / Konserter / Elgars cellokonsert

Elgars cellokonsert

Torsdag 28 november 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Pieter Wispelwey spelar älskad cellokonsert! Dirigent: Rebecca Miller

340 kr, 290 kr, 145 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester

Rebecca Miller dirigerar

Rebecca Miller

Dirigent

Rebecca Miller

Solist

Pieter Wispelwey, cello

Program

Carl Philipp Emanuel Bach: Sinfonia D-dur
Edward Elgar: Cellokonsert e-moll
Ethel Smyth: Serenad D-dur

Brittiska klanger och ett kärt återseende

Chefdirigent Rebecca Miller har med sig två engelska kompositörer och som solist i Elgars cellokonsert hör vi Pieter Wispelwey som tidigare gästat Uppsala Kammarorkester.

Från England kommer en lysande kompositör som åter fått uppmärksamhet, Ethel Smyth levde mellan 1858 –1944. Hon skrev sånger, musik för piano, kammarmusik, orkesterverk, opera m. m. Den första kvinnliga kompositören som tilldelades hederstiteln damehood. Hon var även medlem av Suffragettrörelsen. Serenade i D-dur är hennes första verk för orkester. Med serenaden ville Smyth ändra den allmänna uppfattningen om att kvinnliga kompositörer inte kunde komponerar såsom män, och hennes verk kom ständigt att diskuteras i den kontexten. Serenaden uruppfördes 1890 och blev väl mottagen av både publik och kritiker.

Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey

Älskad cellokonsert och cellist

Den engelske kompositören Edward Elgar skrev en cellokonsert 1918 som har blivit älskat av både cellister och publik. Här har tonsättaren verkligen satt soloinstrumentet i centrum och det är den fantastiska cellisten Pieter Wispelwey som tolkar denna eftertänksamma och vackra konsert. Det är ett kärt återseende då Wispelwey har gjort flera uppskattade gästspel i Uppsala.

Betydande 1700-tals musik

Men kvällens konsert tar oss först med till Tyskland med musik från mitten av 1700-talet. Carl Philipp Emanuel Bach, 1714-1788, tonsättare, musikpedagog och klaverspelare. Han betraktas ofta som den mest betydande av Johann Sebastian Bachs söner. Hans verklista är omfattande och består av olika slags musik såsom symfonier, pianokonserter, kammarmusik och kyrkomusik. För samtiden var CPE Bach en av sin tids allra främsta tonsättare och yngre kompositörer som exempelvis Mozart tog intryck av hans stil. Hans D-dur symfoni som spelas ikväll tillhör en av de mest omtyckta.

Hör dirigent Rebecca Miller berätta om konserten

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Bernt Lysell. Från hösten 2019 välkomnas den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller som orkesterns nya chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid några tillfällen per spelår.

 

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.