Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Gratitude

Hem / Konserter / Gratitude

Gratitude

Söndag 11 september 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister med musik av Larsson Gothe, Svendsen och Mendelssohn.

Biljett: 220 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister öppnar upp kammarmusiksäsongen med ett uruppförande av en uppmärksammad svensk tonsättaren och de spelar den första av flera av Mendelssohns stråkkvartetter samt en vacker nordisk stråkkvintett.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils- Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Øyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Efter konserten bjuder musikerna in till ett femtonminuters “Eftersnack – konsertreflektioner”.

Program

Mats Larsson Gothe: Ringraziamento, uruppförande
Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 1 i Ess-dur op. 12
Johan Svendsen: Stråkkvintett i C-dur op. 5

Mats Larsson Gothe
Mats Larsson Gothe

Nyskrivet och 1800-tals musik

2017 beställde Uppsala Kammarsolister en stråkkvartett av tonsättaren Mats Larsson Gothe. Det var en kommentar till Beethovens stråkkvartett op 132. Så här skrev han i slutet av sin verkkommentar:

”… Jag betraktar mitt korta stycke som ett embryo som skulle kunna byggas ut till ett längre verk. De formella ramarna finns där – introduktion, exposition, genomföring, coda – men jag kän­ner att det finns mycket mer att utvinna ur denna diatoniska polyfoni. Beethoven sådde ett frö år 1825 som ännu kan växa – långt in i framtiden.”

Mats Larsson Gothe

Stråkkvartetten som uruppfördes 2018, fick bli förlagan till Ringraziamento, “tacksamhet”, som uruppförs på denna konsert. Mats Larsson Gothe har varit verksam som tonsättare sedan 1995 och har komponerat verk i de flesta genrer; musikdramatik, orkesterverk, solokonserter och kammarmusik. Under senare år har han rönt stor uppmärksamhet med sina operor.

Hör Mats Larsson Gothe säga några introducerande ord om Ringraziamento som uruppförs på söndagens konsert. 

Nordisk stråkkvintett

Den norske tonsättaren Johan Svendsen skrev all sin kammarmusik under tiden vid Leipzigs musikkonservatorium 1863-67. Hans musik hyllades och vann priser och han betraktades som en av de mest begåvade studenterna vid konservatoriet. Stråkkvintetten i C-dur kom till i slutet av studietiden år 1867, den har vackra melodier och nordiska drag.

Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn 1809-1847

Mendelssohns stråkkvartetter

Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847. Denna afton påbörjas resan tillsammans med Mendelssohn stråkkvartetter med nummer 1, stråkkvartett i Ess-dur.

Felix Mendelssohn började komponera stråkkvartetter väldigt tidigt redan 1823 vid 14 års ålder, kom den första. Men den första numrerade stråkkvartett kom till när han var 20 år – Stråkkvartett nr 1 i Ess-dur, (dock två år senare än nr 2). I de här första stråkkvartetterna är Mendelssohn influerad av Beethovens sena stråkkvartetter som vid tiden var högst aktuella.

  • Konsertstart 16.00, dörrarna öppnas 15.30. Konsertbaren är öppen.
  • Servering i pausen.
  • Eftersnack – Konsertreflektion, möt musikerna efter konserten ca 18.00. Vi samtalar i 10 – 15 min.