Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Här och nu

Hem / Konserter / Här och nu

Här och nu

Söndag 21 oktober 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Spännande musik i vår tid, här och nu!

195 kr

Program

Sofija Gubajdulina: Reflections on the theme B-A-C-H , Stråkkvartett
Andrea Tarrodi: Light Scattering, stråkkvartett
Brett Dean: Epitaphs, stråkkvintett
Christofer Elgh: Brainwork a talk-aloud protocol (uruppförande)

Samtida musik

Tonsättaren Christofer Elgh

Tonsättaren Christofer Elgh

Uppsala Kammarsolister presenterar en konsert full med modern och spännande musik och det är av tonsättare som hyllats av sin samtid. Dessutom får vi ett uruppförande – musik här och nu!

En av Rysslands främsta nu levande kompositörer Sofija Gubajdulina, presenteras här i en fantastisk stråkkvartett från 2002. Andrea Tarrodi har redan hunnit bli en av Sveriges mest spelade och hyllade tonsättare, vi får höra en av hennes tredje stråkkvartett. På programmet står också en kvintett av Brett Dean, som är en av Australiens främsta samtida kompositörer. Christofer Elghs stråkkvartett är skriven direkt för Uppsala Kammarsolister. Musik i vår tid, här och nu.

Christofer Elgh har komponerat ett sjuttiotal verk däribland tre operor, orkestermusik, kammarmusik samt musik till dansföreställningar och film. Elgh porträtterades på tidigt 2000-tal i Sveriges television och musik har framförts av åtskilliga ensembler runt om i Europa, Sydamerika och Asien. Musikdramatiken ligger Christofer varm om hjärtat och 2015 framfördes i Köpenhamn en kortversion av kammaroperan Valerie’s voice för fyra elgitarrer, sopran och elektronik. Operan är baserad på Valerie Solanas S.C.U.M-manifest och framförandet gav upphov till både positiva och upprörda recensioner hos pressen. Den fullständiga versionen av operan planeras turnera under 2019-2020.

Brainwork a talk-aloud protocol, Subtitle (Mirror) In memory of talks with my mother Christina. Stycket är tillägnat Christofers livslånga samtal med sin mor Christina som gick bort i cancer under kompositionsprocessen.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges främsta stråkensembler. Slående är ensemblens stiltrogenhet, oavsett om den framför barock, klassisk, romantisk eller senare musik. Ensemble turnerar ofta i såväl Sverige som utomlands och hörs regelbundet i Sveriges Radio P2. Stråkkvintetten har en populär serie i Uppsala Konsert & Kongress som också dubbleras på Konstakademien i Stockholm.

Uppsala Kammarsolister är en del av Musik i Uppland och medlemmarna är även konsertmästare respektive stämledare i Uppsala Kammarorkester. Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Per Nyström, cello