Till innehåll på sidan
August Strindberg
Konsert

Inferno

Hem / Konserter / Inferno

Inferno

Söndag 28 april 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Strindbergs Inferno gestaltad av Mikaela Ramel och Linnékvintetten

Biljettpris 230 kr (inkl. serviceavg.)

Strindbergs Inferno gestaltad av Mikaela Ramel och Linnékvintetten

Välkommen till en spännande föreställning baserad på August Strindbergs Inferno. En självbiografisk bok som skildrar en stormig period i Strindbergs liv med paranoia och neuroser. Här möter texten musik som försöker skildra det sinnestillstånd som boken förmedlar.

Skottet träffar. Nytt brev från Frida – skilsmässa!
Inget står i vägen mellan mig och mina vetenskapliga arbete och metafysiska spekulationer!

ur Strindbergs Inferno, bearb. Magnus Florin

Medverkande

Linnékvintetten: Alexander Lindh, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon, Alexander Skylvik, tuba (ledig) Anton Svanberg, tuba (vik.)

Skådespelare: Mikaela Ramel

Text och musik

Bearbetad text: Magnus Florin
Musik: Britta Byström

Regi: Emil Brulin

Konsertintroduktion kl 15.15

Konsertintroduktion utanför Sal B. Natalie Gourman Syberg intervjuar tonsättaren Britta Byström.

Övriga speldatum

På Uppsala Stadsteater: 27 aug. och 28 aug.

Musiken gestaltar berättarens inre

Tonsättaren Britta Byström har etablerat sig som en av de främsta tonsättarna i sin generation. Och hon söker gärna inspiration i konst och litteratur. Så här säger hon om Inferno:

”Det var en lockande uppgift att låta musiken gestalta berättarens inre värld: en osynlig ’främling’ som härmar allt han gör, Schumanns Aufschwung som spelas på andra sidan väggen, elektriska strömmar som förlamar honom … Musiken liknar därvidlag en sorts utkomponerade hallucinationer. Min förhoppning var att åstadkomma en föreställning där gränsen mellan musik och ord, inre och yttre verklighet, suddas ut.”

Britta Byström

Hör Britta Byström berätta mer om musiken innan konserten kl 15.15 i UKK utanför Sal B.

Strindberg i kris

Inferno skildrar den psykiska och religiösa kris som Strindberg genomgick under åren 1894–1896, då han bl a vistades i Paris. Det är en stormig period med en helvetesvandring, demoner och slutligen paradiset. Isolerad, åtskild från sin fru, barn och vänner, försöker han sig på alkemiska experiment, han har förföljeselidéer och tror sig guidas av mystiska krafter. 

Jag är inspärrad i ett fängelse, omgiven av ansikten som på dödskallar eller döende. Här fattas en näsa, där ett öga, på en tredje är läppen kluven, kinden bortruttnad. Över alltsammans en kväljande lukt av jodoform. Det är rysligt! Hör ni det? Rysligt!

ur Strindbergs Inferno, bearb. Magnus Florin

Musik i Uppland och Uppsala stadsteater samarbetar

Mikaela Ramel. Foto: M Sandström

I denna musikaliska föreställning har Linnékvintetten fått sällskap av Mikaela Ramel från Uppsala Stadsteater.

Mikaela Ramel är utbildad vid Scenskolan i Malmö 1993–1996 Scenskolan i Malmö. Efter sin utbildning medverkade Mikaela Ramel i uppsättningar på Teater Tribunalen och på Kronobergsteatern i Växjö. År 1997 kom hon till Uppsala stadsteater, hennes första roll var Evelyn i föreställningen Evelyns resa. Ett par år senare blev hon en av teaterns fasta skådespelare.

Mikaela har även medverkat i uppsättningar på till exempel på Riksteatern, Stockholms stadsteater, experiment- och ungdomsscenen Backstage vid samma teater, Teater Tribunalen och Teater Bhopa i Göteborg. Hon har även skådespelat i SR:s Radioteatern. Som tv-skådespelare har vi bland annat kunnat se Mikaela Ramel i serier som Rederiet, Cleo, Män emellan, Beck, Maria Wern, Solsidan och Bonusfamiljen. Som filmskådespelare har vi sett henne i filmer som Suxxess (2002) och Återträffen (2013), Dansa Först (2018).

Mikaela Ramel har vid sidan av skådespeleriet även regisserat flera teateruppsättningar. På Uppsala stadsteater har hon regisserat uppsättningar som Fången på fyren, Innan jorden rämnar, Burkpojken, Krig på fjärde våningen, Doktor Glas och Eka över hela staden. Våren 2014 regisserade hon BFF – vem finns där för dig? på Regionteatern Väst. 2015 regisserade hon succéföreställningen La Paloma på Smålands musik och teater i Jönköping och två år senare Strålande, Miss Foster! på samma teater. Hon har även regisserat den digitala föreställningen Blåkepsen & vargluvan på Uppsala stadsteater.

Linnékvintetten

Linnékvintetten
Linnékvintetten. Foto: Johan Alp

Musik i Upplands brassensemble – Linnékvintetten har regelbundet konserter i Uppsala Konsert & Kongress samt turnerar runtom i landet. Uppdragen innehåller också medverkan vid stora kyrkliga sammankomster i Uppsala domkyrka samt vid universitetets högtider och andra offentliga ceremonier. Skolkonserter, samarbeten med musikskolor och master classes är en viktig del av Linnékvintettens verksamhet. Ensemblen har även fördjupat sig i sakral repertoar, vilket har resulterat i ett omfattande samarbete med kyrkokörer och varje sommar sedan 30 år tillbaka framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken i Uppsala domkyrka. 

Linnékvintetten har sedan starten gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ett femtiotal uruppföranden av svensk musik. Och vid flera tillfällen har kvintetten tidigare samarbetet med tonsättaren Britta Byström.

Konsertbesöket

  • Servering på plan 3 (utanför Sal B) öppnar 15.00
  • Introduktion 15.15, Natalie Gourman Syberg intervjuar tonsättaren Britta Byström.
  • Konsertstart 16.00, dörrarna öppnas ca 15.30. Konserten pågår i ca 60 min.
  • Denna konsert har ingen paus.
  • Lämna gärna stora väskor och ryggsäckar hemma. Väskor som är mindre än ca 20×30 cm (ungefär som ett A4-papper) går bra att ta med sig in i salen. Det finns även garderob och skåp att använda. Se mer information på UKK
  • Tillgänglighet i Sal B: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/