Till innehåll på sidan
Konsert

Löf spelar Haydn

Hem / Konserter / Löf spelar Haydn

Löf spelar Haydn

Torsdag 16 november 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Pianisten Terés Löf och Uppsala Kammarorkester spelar mästerverk av Haydn. Även musik av Bacewicz och Mozart.

350, 300, 150 kr (inkl. serviceavgift)

Den polska dirigenten Ewa Strusińska presenterar två av sitt hemlands främsta tonsättare Bacewicz och Górecki. Svenska pianisten Terés Löf hörs även i Haydns Pianokonsert nr 11, och konserten avslutas med elegant musik av Mozart.

Dirigent

Ewa Strusińska 

Solist

Terés Löf, piano

Program

Grażyna Bacewicz: Divertimento för stråkar
Joseph Haydn: Pianokonsert nr 11 i D-dur
Henryk Górecki: Pianokonsert op. 40
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 40 i g-moll

Kvällen startar med ett Divertimento

Konsertkvällen börjar med Grażyna Bacewiczs Divertimento, det är glad, eftertänksam och färgstark musik från 1965 och som titeln antyder ”underhållningsmusik”. Grażyna Bacewicz var polsk pianist, violinist och kompositör, hon studerade komposition vid bl a konservatoriet i Warzawa och i Paris för Nadia Boulanger. I början av sin karriär var Grażyna framstående pianist och turnerade över hela Europa. I början av 1950-talet kom hon att ägna sig helt åt komponerandet och har tilldelats många priser för flera av hennes över 200 verk.

Mästerverk med pianisten Terés Löf

Henryk Górecki

Som pianosolist med Uppsala Kammarorkester hör vi den skickliga svenska pianisten Terés Löf som är verksam som solist både i orkester- och kammarmusiksammanhang. Terés kommer att spela Henryk Góreckis korta men imponerande pianokonsert från 1980 med två snabba satser. Górecki räknas som en av Polens ledande efterkrigstonsättare tillsammans Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki.

Och vi hör Terés även i Joseph Haydns sista och elfte pianokonsert tillsammans med Uppsala Kammarorkester. Haydns elfte pianokonsert är ett mästerverk från 1780, hos många, både pianister och publik, en favorit. Livfull, melankolisk och den sista satsen ”den ungerska” har bidragit till att det är ett av Haydns mest älskade verk.

Elegant Mozartsymoni

Som avslutning spelas en elegant och fulländad Mozartsymfoni. Under en och samma sommar år 1788 skrev Mozart hela tre fantastiska symfonier, nr 40 är en av dessa, även kallad den stora g-mollsymfonin.

Allt under ledning av Ewa Strusińska

Ewa Strusińska gjorde sin svenska debut just med Uppsala Kammarorkester 2011, nu inkluderar hennes internationella dirigentkarriär många internationella orkestrar. Hon blev internationellt känd när hon vann den prestigefyllda dirigeringstävlingen Gustav Mahler. Nu arbetar hon bland i Tyskland som musikchef på Gerhart Hauptmann Theater Görlitz-Zitta och som chefdirigent för Neue Lausitzer Philharmonie.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien och Konsertmixen.

Läs mer om abonnemang här