Till innehåll på sidan
Andreas Brantelid, cellist
Konsert

Lysande cello

Hem / Konserter / Lysande cello

Lysande cello

Torsdag 28 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Cellisten Andreas Brantelid spelar Prokofiev. Även musik av Harrison och Beethoven.

350, 300, 150 kr (inkl. serviceavgift)

En av Nordens mest eftertraktade musiker, Andreas Brantelid hör vi som solist i Prokofjevs stora verk för cello och orkester. Leder Uppsala Kammarorkester gör Eivind Aadland, en av Norges främsta dirigenter som gör ett kärt återbesök i Uppsala.

Dirigent

Eivind Aadland

Solist

Andreas Brantelid, cello

Program

Holly Harrison: Jammed, för orkester
Sergej Prokofjev: Sinfonia Concertante op. 125
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 7 i A-dur

Andreas Brantelid briljerar i utmanande verk av Prokofjev

Sergej Prokofjevs Sinfonia Concertante är ett stort verk för cello och orkester, dedikerat till den framstående cellisten Rostropovich med premiär 1952. Det här är musik med utmaningar för solisten, länge ansett som omöjligt att spela, här får vi höra Andreas Brantelid briljera.

Andreas Brantelid föddes i Köpenhamn 1987 av svenska/danska föräldrar. Efter att ha fått tidig undervisning av sin far Ingemar debuterade Andreas som solist vid 14 års ålder i ett framförande av Elgarkonserten med Det Kongelige Kapel i Köpenhamn. Idag är Andreas en av de mest eftertraktade scenkonstnärerna från Skandinavien, och har framgångar över hela världen för sina tankeväckande tolkningar, unikt färgstarka sound och engagerande personlighet.

Ett “riff” eller sylt…

Tonsättaren Holly Harrison

Som öppningsverk för kvällen hör vi Jammed ett kort orkesterverk av den unga tonsättaren Holly Harrison från Sidney, Australien. Hon skrev Jammed 2018 vars titel har två betydelser, som det musikaliska riffet som upprepas och omarbetas genomgående, som en improviserad jamsession eller också idén om sylt, om något som fastnar.

Beethoven alltid unik

Beethovens nio symfonier är alla unika och betydelsefulla livsverk. Hans sjunde är full av energi och dramatik. Vid uruppförandet på universitetet i Wien 1813 anmärkte Beethoven att det var ett av hans bästa verk.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här.

  • Konsertintroduktion med Andreas Brantelid kl 18.20-18.40 i Stora salen.
  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien.

Läs mer om abonnemang här